Târgu-Mureş: Artă între pereţi cu igrasie şi mucegai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Artă între pereţi cu igrasie şi mucegai
Târgu-Mureş: Artă între pereţi cu igrasie şi mucegai

Circa 350 de elevi ai  Liceului de Artă sunt în pericol în fiecare zi de şcoală. Două clăriri ale Liceului de Artă sunt retrocedate, iar banii pentru mansardarea celei de-a treia nu mai vin.

Elevii Liceului de Artă sunt cei care de ani de zile ne fac cunoscut oraşul atât în ţară cât şi peste hotare. Doar anul trecut 18 dintre ei au obţinut medalii la olimpiadele naţionale, plus alte premii la concursuri internaţionale de prestigiu. Deşi sunt talentaţi, cei aproximativ 700 de elevi ai Liceului de Artă sunt nevoiţi să înveţe în condiţii greu de imaginat. Liceul de Artă are trei clădiri, una principală, retrocedată Bisericii Catolice, a doua în care sunt atelierele de artă plastică, retrocedată Bisericii Reformate şi o clădire tip internat pe strada Mărăşti. Pentru clădirea retrocedată Bisericii Reformate contractul de închiriere a expirat demult, iar pentru cea aparţinând Bisericii Catolice expiră anul acesta.

Fără autorizaţie de funcţionare

Problema cea mai mare o reprezintă însă clădirea în care sunt atelierele plastice, deoarece aceasta se află într-un stadiu avansat de degradare. „E o clădire veche, nesigură, chiar periculoasă pentru copii, deoarece tavanul e şubred, se desprind bucăţi din grindă, iar pereţii sunt plini de igrasie. Nefiind clădirea noastră nu se poate face igienizare, iar cei 350 de elevi din clasele V-VIII sunt nevoiţi să-şi desfăşoare cursurile de artă plastică în condiţii improprii”, a precizat profesoara Florina Frânceanu, fosta directoare a liceului. De altfel, clădirea nu are nici autorizaţie sanitară de funcţionare.

Soluţia salvatoare

După multe memorii din partea conducerii liceului, internatul instituţiei a fost cuprins într-un program de renovare şi mansardare. Părea a fi soluţia salvatoare pentru Liceul de Artă deoarece mansardarea presupunea construirea unui nou etaj cu şapte săli noi de clasă şi o sală festivă pentru audiţii. Urma să fie un spaţiu ideal unde ar fi putut fi mutate atelierele de artă plastică. „Anul trecut ni s-au aprobat în primă fază 580.000 de lei. Am făcut studiu de fezabilitate, am organizat licitaţia pentru lucrări, iar constructorul şi-a început treaba. S-a ridicat mansarda şi s-a pus acoperişul, iar banii s-au folosit în totalitate, aşa că momentan lucrările s-au oprit”, a spus profesoara.

În luna  iunie liceul a mai primit 118.000 de lei, iar pentru anul viitor i s-au aprobat 78.000 de lei, dar cu plata în 2010. Ar mai fi nevoie de 1.200.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor. Călin Călugăru, actualul director al liceului le sugerează autorităţilor locale ieea accordării spaţiului în care funcţionează actualmente Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 2 şi care e în imediata vecinătate a internatului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite