Arina Borz, revoluţionează învăţământul mureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arina Borz coordonează alături de colega sa Imola Molnar Ognean proiectul educatie.inmures, care a introdus învăţământul mureşen pe Internet. Proiectul este util atât elevilor, cât şi părinţilor  şi profesorilor.

Arina Borz a fost mereu deschisă la provocările vieţii, de aceea, acum şase ani când a fost nevoită şă-şi părăsească oraşul natal pentru a se muta la Târgu-Mureş a acceptat totul cu uşurinţă, fiind convinsă că se va adapta uşor.  Lucrul la care nu se aştepta însă, era schimbarea radicală din carieră. „M-am născut în Câmpina, dar l-am cunoscut pe soţul meu, care este din Târgu-Mureş şi după căsătorie m-am mutat aici. Acolo lucram ca asistent farmacist, iar după ce am venit aici mi-am găsit de lucru tot în domeniu. După trei ani de zile însă, s-a produs schimbarea", spune Arina Borz.

Lumea Internetului

Arina Borz şi-a schimbat radical domeniul de activitate, renunţând la farmacie pentru lumea virtuală. „Soţul meu lucrează ca programator la firma Reea, aşa că atunci când am aflat că au nevoie de un om care să facă munca de teren pentru un proiect educativ n-am ezitat", spune tânăra. Proiectul „educatie.inmures", susţinut de firma respectivă i s-a potrivit Arinei ca o mănuşă. „M-am simţit onorată să fiu aleasă să lucrez la acest proiect pentru comunitate, mai ales că acesta este singurul de acest gen din întreg judeţul",mărturiseşte Arina Borz.  Proiectul presupune crearea portalului online educatie.inmures, în care orice elev, părinte sau cadru didactic poate găsi informaţii utile legate de tot ceea ce se întâmplă în învăţământul mureşen şi naţional. Pentru a alcătui însă o bază de date aşa de mare, Arina Borz a fost nevoită să viziteze toate şcolile din judeţ. „Am intrat în contact cu oameni noi, devotaţi muncii lor. M-am bucurat să văd interes şi din partea şcolilor din mediul rural, care şi-au dat seama că Internetul revoluţionează învăţământul românesc", spune Arina. 

Implicarea, cheia succesului

 Satisfacţia profesională a Arinei este cu atât mai mare, cu cât ea nu este cadru didactic. „Am norocul să lucrez alături de colega mea Imola Molnar Ognean, care este de profesie educatoare. Ea vine cu experienţa din învăţământ, eu cu cea de părinte a unui băieţel de patru ani. Împreună încercăm să vedem care sunt nevoile unui elev atunci când vrea să dea admitere la liceu de exemplu, ce trebuie părinţii săi să ştie despre şcoala respectivă, dar şi ce activităţi au profesorii de la acel liceu. De asemenea, îi dăm copilului şi toate informaţiile despre ceea ce poate face în timpul său liber, unde poate face sport sau la ce evenimente culturale poate participa", mărturiseşte Arina Borz. Pe viitor, Arina Borz rămâne devotată proiectului pe care îl coordonează şi doreşte extinderea acestuia la nivel naţional.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum vezi viitorul învăţământului românesc?

Viitorul învăţământului este strâns legat de Internet,  cu un catalog online şi copii care au calculator acasă şi îşi pot face temele cu ajutorul acestuia, cu elevi care să nu mai aibă nevoie de cărţi pe care să le ducă în ghiozdan ci doar de un mic laptop pe care să-şi noteze toate informaţiile primite de la profesori.

Mai există calitate în învăţământul românesc?

Da există. Deşi cadrele didactice sunt plătite prost, încă se face şcoală. Eu am fost uimită să văd copii de până la 12 ani care ştiu două limbi străine, dintre care Engleza la perfecţie şi care sunt olimpici la diferite materii. Într-adevăr calculatorul îi incita şi îi interesa mai mult decât alte activităţi, dar le plăcea mult şi să se joace în aer liber.

Ce-i place: Îmi place să stau acasă cu familia. Iubesc florile, în special muşcatele. Îmi place să comunic cu oamenii. Apreciez oamenii sinceri şi cei care se ţin de cuvânt. Îmi place să am o casă ordonată şi să fac prăjituri pentru cei dragi. Îmi place să mă plimb, să ascult muzică. Iubesc marea. Îmi place că oraşul e liniştit, oamenii au simţ de răspundere, iar lumea e mai civilizată decât în sud. 

Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii care se bat cu pumnul în piept că ei ştiu tot, deşi calitatea muncii lor nu arată acest lucru. Nu-mi plac oamenii care nu salută. Nu-mi place să fac sport. Nu suport bârfa şi oamenii neserioşi.

Profil:

Data naşterii: 22 septembrie 1978 în Câmpina, judeţul Prahova

Studii: Şcoala postliceală de asistent farmacie „Carol Davila" din Târgovişte  Facultatea de Management a Univesrităţii „Spiru Haret" Târgu-Mureş

Profesie: coordonator proiect

Stare civilă: căsătorită, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite