Târgu-Mureş: Aproximativ 25.000 de pensionari mureşeni vor fi vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie au primit de ieri dozele de vaccin, iar de astăzi încep campania de vaccinare. Cele 24.700 de doze de vaccin achiziţionate vor fi utilizate pentru imunizarea pensionarilor de peste 65 de ani.

Medicii de familie mureşeni vor începe de astăzi campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere, după ce au primit ieri de la Direcţia de Sănătate Publică Mureş cele 24.700 de doze de vaccin antigripal. Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta vor fi imunizaţi doar pacienţii de peste 65 de ani.

Bătrânii încântaţi de idee

Mureşenii de peste 65 de ani sunt primii care primesc aceste doze de vaccin. Spre bucuria lor, vaccinarea este gratuită, ceea ce îi scuteşte de o cheltuială în plus. Printre cei ce vor primi anul acesta vaccinul se numără şi Ggomboş Gabriela de 66 de ani.

„Mă bucură ca am peste 65 de ani şi mă înscriu şi eu în rândul celor care vor fi vaccinaţi. Trebuie să mâ gândesc şi la pericole, chiar dacă până acum n-am fost bolnavă. Mă bucur mai ales că e gratuit. Am 1.200 de lei pensie, probabil că dacă aş fi fost nevoită aş fi cumpărat vaccinul, dar aşa măcar nu mai dau banii pe el”, spune pensionara. Potrivit medicilor de familie, pensionarii au fost aleşi pentru imunizare, deoarece la aceştia se pune problema unor afecţiuni cronice asociate, iar o gripă sezonieră i-ar destabiliza.

Copiii mai aşteaptă

Direcţia de Sănătate Publică Mureş a contractat zilele trecute prin licitaţie publică de la Institutul Cantacuzino, 24.700 de doze de vaccin antigripal. Chiar dacă pentru început vor fi imunizaţi doar bătrânii, medicii de familie speră ca imunizările să continue şi la alte categorii de risc, cum ar fi copiii, dar şi cadrele medicale.

„Ar fi de dorit să vaccinăm în colectivităţi, acolo unde copiii sunt expuşi la virusul sezonier şi unde, anii trecuţi după ce am vaccinat în masă, nu ne-am mai confruntat cu atâtea cazuri de infecţii respiratorii acute. Recomandăm părinţilor să-şi cumpere vaccinul, dar în perioada asta atât de grea sunt slabe şanse să o facă. Eu trag speranţe că până în decembrie va mai veni o tranşă de vaccin”, a spus dr. Ileana Mihăescu, medic de familie, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş. O doză de vaccin antigripal comercializăată în farmacii costă între 32 şi 35 de lei. Vaccinul achiziţionat de către DSP a costat 10 lei doza.

Doze mai puţine
Comparativ cu anul trecut dozele de vaccin primite sunt mult mai puţine. Doar în prima tranşă din 2008 DSP a primit de la Ministerul Sănătăţii 56.840 de doze, din care 43.340 de doze repartizate pentru imunizarea populaţiei, iar restul pentru vaccinarea personalului medico-sanitar.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite