Târgu Mureş: Aparat frigorific pentru decedaţi, donat spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Aparat frigorific pentru decedaţi, donat spitalului
Târgu Mureş: Aparat frigorific pentru decedaţi, donat spitalului

Firmele de servicii funerare se plâng că preiau cadavre deteriorate ale pacienţilor ce decedează la spital la final de săptămână. Clinica Medicală IV, veche de peste 50 de ani, fără circuite funcţionale, se află în proces de reabilitare.

Consilierii judeţeni vor vota, la şedinţa din 29 octombrie, iniţiativa unei societăţi de servicii funerare din Târgu Mureş, de a dona Spitalului Clinic Judeţean un aparat frigorific pentru decedaţi. Asta după ce a firma S.C Vili Funerar SRL constatat că unele cadavrele se degradează înainte de a fi predate familiilor, şi mai ales în perioadele de final de săptămână. „Întrucât aparatul frigorific, în valoare de 18.860 de lei, este necesar pentru realizarea unui serviciu de maximă importanţă pentru comunitate, propunem transferul acestuia fără plată către Clinica Medicală IV din cadrul Spitalului Judeţean”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Reprezentantul firmei ce a făcut donaţia, Marta Pasztor, afirmă că s-a confruntat, zilele trecute, cu o situaţie în care a trebuit să preia un decedat ce stătuse peste week end, şi a cărui cadavru nu se afla în condiţie foarte bună, existând o reclamaţie a familiei aparţinătoare. „De 15 ani, de când lucrăm cu Clinica medicală 4 au fost mai multe situaţii asemănătoare. Am făcut această donaţie spre a nu mai apărea astfel de cazuri”, a explicat Marta Pasztor. 


Donaţie necesară
Directorul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Silviu Morariu, susţine că nu existat nicio reclamaţie referitoare la modul cum au fost preluaţi pacienţii decedaţi, însă a precizat că frigiderul le-ar fi util. „Morga spitalului se află în incinta Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde se duc toţi decedaţii de la spitalele târgumureşene. Sunt, într-adevăr, perioade la final de săptămână când pacienţii decedează în clinici, şi e nevoie să se aştepte până luni. Drept care o asemenea donaţie ne este necesară şi e firesc să nu o refuzăm.

Toată această tevatură s-a creat din cauza unei formulări nefericite din expunerea de motive a proiectului de hotărâre a Consiliului Judeţean”, susţine Silviu Morariu, care adaugă că actualmente există alte prioritaţi de investiţii la instituţie. El afirmă că clinica e veche de peste o jumătate de secol, circuitele funcţionale nu există şi, implicit, e o lipsă de spaţiu pentru depozitarea cadavrelor.

CASETĂ
"Lipsa unui frigider pentru persoane decedate duce la degradarea decedaţilor înainte de predarea acestora familiei. Întrucât Spitalul Judeţean nu are fonduri pentru o astfel de dotare, firma intenţioneză să doneze un asemenea aparat frigorific" – proiect de hotarâre al CJ.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite