Târgu-Mureş: Profil / Sandor Olah: Antrenor cu tradiţie, promovează Judo la Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profil / Sandor Olah: Antrenor cu tradiţie, promovează Judo la Mureş
Târgu-Mureş: Profil / Sandor Olah: Antrenor cu tradiţie, promovează Judo la Mureş

Face judo de la şase ani şi acum îi învaţă pe cei mici la Palatul Copiilor. Ultimul bilanţ: 71 de medalii, în anul şcolar ’08-’09.

Sandor Olah a fost crescut de mic în spiritul competitivităţii. Face judo de la şase ani. “La noi e o tradiţie, unchiul, tata, mătuşa, majoritatea familiei face parte din ramura aceasta de profesori de sport. Primul meu antrenor de judo a fost tata, Olah Alexandru, el preda la Clubul Sportiv Şcolar. Am început activitatea de la o vârstă foarte fragedă, 6 ani, particpând la competiţii, eram printre cei pasionaţi, la Oradea am obţinut entrura neagră în această ramură”, îşi aminteşte Sandor Olah.

S-a ataşat de acest sport şi a vrut să se perfecţioneze, astfel a ajuns să studieze la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, iar apoi a rămas la Oradea unde a a lucrat la Palatul Copiilor şi la renumitul Club Sportiv Liberty. “Acolo m-am perfecţionat ca să pot preda, să redau copiilor ce e mai bun în acest sport. La CS Liberty am avut ocazia să învăţ de la cei mai buni antrenori din ţară şi de peste hotare. Foarte mulţi antrenori străini au trecut pe acolo”, explică mureşeanul.

După finalizarea studiilor de master s-a întors acasă şi a căutat o posibilitate de a preda judo, aşa a ajuns din 2006 suplinitor calificat în cadrul Palatului Copiilor Târgu Mureş. “Încerc să redau viaţă pentru această ramură care înainte de 1989 a cunoscut o activitatea puternică în oraş, rezultatele sunt pozitive, tot mai mulţi copii se interesează, foşti sportivi de performanţă îşi aduc copiii cu dorinţa de a se perfecţiona, să continue prin copii lor această tradiţie sau vis de-al lor început”, mai spune Sandor Olah.

A lucrat anul acesta cu 130 de copii, în timpul săptămânii există un parteneriat cu şcoli care aduc clase întregi să facă judo în ora de educaţie fizică, iar în weekend Olah lucrează cu o grupă de începători, copii cu vârste între 5 şi 10 ani, şi ţine două antrenamente cu grupele de performanţă. „Ai nevoie de multe ore de antrenamente pentru a avea rezultate, dar suntem nevoiţi să ne rezumăm la posibilităţile din domeniul bugetar”, mai explică profesorul.

Împreună cu Csep Laszlo a înfiinţat CS Spartacus Mureş, şi astfel au obţinut multe finanţări pentru a participa la majoritatea competiţiilor. A câştigat şi un proiect prin care a putut organiza un concurs şi o tabără sportivă de o săptămână în Harghita Băi, sportivii de elită au beneficiat astfel de şapte zile de pregătire şi relaxare.

„Părinţii ne solicită sprijinul pentru a oferi celor mici posibilitatea de a-şi descărca energia specifică vârstei, încercăm să le oferim soluţii printr-o activitate coordonată”, a încheiat mureşeanul.

Întrebări şi răspunsuri

La ce ajută acest sport?

Dezvoltarea fizică a întregului corp, acest sport prelucrează toată musculatura, dezvoltă  calităţile motrice şi o serie de aptitudini. Copii învaţă să se protejeze, când ajung să aprofundeze, reuşesc să facă diferenţa între bine şi rău, când şi cum să folosească calităţile pentru a se apăra. 

Sală proprie?
Vreau să-mi deschid o sală proprie la Sfântu Gheorghe,  planul e în lucru.

Ce spun părinţii?

Majoritatea părinţilor sunt speriaţi că cei mici cresc în jurul blocurilor, anturajul de acolo nu este corespunzător pentru a oferi o educaţie sănătoasă copiilor, ei duc lipsă de activitate fizică.

Ce-i place

Am multe hobbyuri legate de mişcare, încerc să fac foarte mult sport: schi, înot, volei, tenis, practic majoritatea sporturilor individuale. Mă pasionează şi utiliazarea diferitelor programe de calculator şi să fac diferite lucruri în construcţii.

Ce nu-i place

Încerc să văd partea pozitivă a lucrurilor, chiar şi din cele negative încerc să scot ce e mai bun, ca să mă ghideze într-o lume mai bună. Nu-mi place când oamenii nu sunt apreciaţi după calităţile lor, mi-ar plăcea să nu trăim într-o lume atât de superficială, să dăm mai multă importanţă lucrurilor care dau adevărată valoare omului.

Profil

Nume şi prenume
Olah Sandor

Data şi locul naşterii
29  august 1975, Târgu Mureş

Studii
Universitatea din Oradea, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Masterat Educaţie fizică şi sport profil khinesiologie şi studiul mişcării în sportul de performanţă

Activitate
Profesor – antrenor, catedra de arte marţiale – judo, Palatul Copiilor Târgu Mureş

Stare civilă
căsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite