Târgu-Mureş: Portret/ Bács Annamária, singura creatoare de macramé din Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Bács Annamária, singura creatoare de macramé din Târgu-Mureş
Târgu-Mureş: Portret/ Bács Annamária, singura creatoare de macramé din Târgu-Mureş

Artista crează adevărate obiecte de artă din sfoară, lemn şi culoare. Macramé-urile sale împodobesc casele a numeroşi mureşeni.

Mureşeanca Bács Annamária a iubit de mică lucrul de mână, iar după ce a terminat liceul s-a apucat mai întâi de dantelă, apoi de macramé. Dacă la început era doar o modalitate de a-şi ocupa timpul liber, după ce-a ajuns şomeră, hobby-ul său s-a transformat într-o adevărat profesie. „În 2006-2007 am urmat cursurile Universităţii Populare din Târgu-Mureş, secţia Etnografie şi Artă populară. De atunci am început să mă ocup cu macramé-ul ca şi tapiserie, în care am îmbinat tehnici vechi de lucru de mână cu motive tradiţionale din folclorul popoarelor africane şi indiene, simboluri, culori, motive folclorice ale tuturor etniilor care se întâlnesc în zona Transilvaniei, fiind atrasă de partea spirituală a oricărui popor”, mărturiseşte artista.

Tehnică migăloasă

Cuvântul macramé este de origine arabă şi înseamnă voal sau năframă, iar această formă de lucru de mână a luat naştere încă dinainte de Hristos, din tehnica asirienilor de înnodat franjuri. „Prin tehnica macramé-ului se pot crea obiecte decorative, cum ar fi tapiserii, bijuterii, genţi ori suporturi pentru ghivece de flori. Macramé-ul se confectionează din sfoară de in, cânepă sau fibre sintetice. Eu folosesc sfoara de cânepă, lemn şi în funcţie de imaginaţie creez modelul şi la final îl colorez. La o tapiserie de macramé de un metru lungime lucrez cam o săptămână”, spune artista.

Creaţii apreciate de mureşeni

Macramé-ul necesită multă răbdare, dar rezultatul bucură orice privitor. „Mi-am expus lucrările în cadrul festivalurilor de artă meşteşugarească din Cetatea Medievală din Târgu-Mures şi în cadrul expoziţiilor de la Uniunea Artiştilor Plastici. Am observat că lumea era foarte interesată de lucrările mele, mulţi le-au şi cumpărat, spunându-mi că nu au mai văzut aşa ceva”, mărturiseşte artista. este de altfel singurul artist plastic târgumureşean care se ocupă cu realizarea macramé-ului. „Mi-am creat un stil unic, care mă reprezintă. Practic, îmbin vechile simboluri şi motive folclorice ale diferitelor popoare, aducând ca şi noutate culorile, pe care le aleg”, mărturiseşte artista.

Sprijinul familiei

Bács Annamária se bucură de un mare sprijin din partea familiei şi a prietenilor, care o încurajează în creaţiile sale. „Am mare noroc cu soţul meu, care mă ajuta foarte mult. El mi-a înţeles pasiunea şi m-a încurajat de fiecare dată. Mă bucur că fiica mea îmi moşteneşte latura artistică, ea fiind atrasă de desen şi arhitectură”, spune Bács Annamária.



Întrebări şi răspunsuri:

Daca ar fi să faceţi altceva ce aţi alege?
N-aş face altceva, macramé-ul este ceea ce mă reprezintă. Mi-a plăcut mereu lucrul de mână în sfoară, simt că mi se potriveşte cel mai bine. Macramé-ul mă relaxează foarte mult, chiar dacă e migălos şi necesită timp şi răbdare. Eu îl fac cu multă plăcere.

Aţi vrea să transmiteţi tehnica macramé-ului mai departe?
Cum să nu. Dacă ar fi tineri interesaţi, i-aş învăţa tehnica aceasta. Din păcate simt că e o tehnică pe cale de dispariţie. Eu încerc să o păstrez, încerc să o fac cât mai atractivă pentru noile generaţii, de aceea mă bucur că mulţi tineri cumpără obiectele create de mine.

Ce-i place:
 Îmi place să gătesc, să mă plimb în natură, să cunosc oameni cu altă cultură. Îmi place să citesc. Îmi place grădinăritul, mai ales să cultiv trandafiri. Apreciez oamenii cinstiţi. Iubesc animalele. Îmi place muzica indiană. Îmi place să urmăresc la televizor discuţii legate de situaţia politică din ţară. Îmi place liberatate de exprimare. Îmi place să călătoresc.

Ce nu-i place:
Nu-mi place minciuna şi goana după bani. Nu-mi plac oamenii care  nu-şi ţin cuvântul dat. Nu-mi place să sterg praful şi nu-mi place să calc. Nu-mi place oamenii fără respect pentru natură. 

Data naşterii: 19 iunie 1962 la Târgu-Mureş
Studii: Liceul Teoretic „Unirea”
            Universitatea Populară, curs de Etnografie şi Artă populară
Profesie: artist plastic
Stare civilă: căsătorită, o fată

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite