Andra Pop iniţiază copiii în tainele handbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostă jucătoare profesionistă de handbal, Andra Pop a trecut de pe teren pe banca de antrenor. După 14 ani de handbal profesionist, tânăra a început să antreneze echipe de copii, alături de care a obţinut performanţe la diverse competiţii.

Andra Pop a fost de mică pasionată de sport, iar de la şapte ani a început să practice gimnastică, dans modern şi dans popular la şcoala generală pe care o frecventa la Ploieşti. La 14 ani însă, tânăra s-a îndrăgostit iremediabil de handbal, sport pe care a continuat să-l practice timp de 14 ani. Fire ambiţioasă şi pasionată de sport, Andra a reuşit în scurt timp să facă performanţă.

La 16 ani jucam la echipa Dorobanţiu Lubrifin din Ploieşti şi ajuns în Liga Naţională, fiind cea mai mică jucătoare din ţară la acest nivel. Am fost selecţionată apoi în Lotul Naţional de junioare şi transferată la echipa Poşta Câlnău din Buzău, unde am fost medaliată cu bronz la campionatul naţional de junioare I, împreună cu celelalte jucătoare din echipă”, spune Andra. 

Performanţă în ţară şi în străinătate

Chiar dacă era departe de casă, familia i-a fost mereu alături, tatăl său participând la fiecare meci al fiicei sale. De sprijinul familiei a avut parte şi la 18 ani, când Andra a suferit o accidentare la genunchi, care a obligat-o la o pauză competiţională de şase luni.

„După ce m-am recuperat am fost contactată de reprezentanţii Clubului Sportiv Mureşul, care mi-au propus să fac parte din echipa de handbal a oraşului. Aveam 19 ani când am venit pentru prima dată la Târgu-Mureş. Semnasem un contract pentru trei ani de zile. Mi-a plăcut mult oraşul şi oamenii de aici”, mărtiriseşte sportiva. 

După patru ani de antrenamente şi competiţii alături de echipa mureşeană, Andra a semnat un contract pe un an cu echipa Pallamano Salerno, ce făcea parte din Prima Ligă de handbal a Italiei. Dorul de casă, de familie şi prieteni, precum şi dorinţa de a deveni antrenor au determinat-o pe Andra să se întoarcă în ţară.

Munca de antrenor

După ce s-a întors la Târgu-Mureş, Andra a mai activat un an la CS Mureşul, dar a renunţat apoi din cauza accidentărilor suferite. Tânăra n-a suportat însă să stea departe de terenul de sport şi a început să antreneze echipe de copii. „Din 2009 am renunţat la handbal dar am decis să rămân ca antrenor la Clubul Sportiv Olimpic. Aici am antrenat băieţi şi fete cu vârste între 6 şi 11 ani”, spune Andra.

După un an jumate, Andra renunţat la clubul Olimpic, dar a continuat să antreneze aceaşi echipă de băieţi în cadrul Liceuloui cu Program Sportiv. „Am obţinut deja locul III pe zonă la Campionatul naţional de juniori, iar pe viitor ne vom înscris la Campionatul naţional de juniori III şi IV”, spune antrenoarea.

Andra îi îndeamnă pe copii să facă sport, iar cei pasionaţi de handbal se pot înscrie în echipele Liceului ce Program Sportiv. „Copii trebuie să facă zilnic mişcare pentru a avea un corp sănătos, iar prin faptul că sunt înscrişi la un club reuşesc să-şi formeze noi prieteni, să comunice şi să socializeze mai uşor”, explică antrenoarea.

Sprijină hanbalul naţional

Din 2010, Andra Pop, împreună cu colegii săi din cadrul grupului de firme SportLife, au reuşit să implementeze un proiect de susţinere a handbalului juvenil la nivel naţional şi de orientare a tinerelor talente spre cluburile sportive.

Proiectul prevede formarea unor cluburi de handbal pentru copiii cu vârste între 6-12 ani în diferite oraşe ale ţării şi susţinerea lor atât cu echipamente sportive cât şi prin organizarea de competiţii, tabere şi alte evenimente sportive”, spune Andra.

Până în prezent au fost create patru astfel de echipe la Braşov, Piteşti, Ploieşti şi Iaşi, la care activează 350 de copii. „Am organizat deja un turneu amical la Braşov, unde au participat şi echipe din Bucureşti, Ploieşti, Caracal, Piteşti şi Braşov, iar la începutul lunii august am organizat prima tabără de minihadbal din România, la care au participat şase echipe cu 110 de copii”, spune Andra.

Evenimentul s-a bucurat de succes, mai ales că invitata specială a fost Narcisa Lecuşanu, fostă jucătoare a echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a Naţionalei de handbal feminin a României, actualmente director tehnic al echipei antrenate de Radu Voinea. „Pe viitor urmează să înfiinţăm cluburi de handbal pentru copii la Bucureşti, Călăraşi şi Cluj”, spune Andra.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite