Anchetă la o firmă de plasare de personal în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de români au depus plângere la poliţie după ce au fost ţepuiţi în Cehia, unde fusesă trimişi de o firmă dinTârgu-Mureş. Muncitorii s-au întors cu buzunarele goale, obosiţi şi flămânzi, după ce  au confecţionat, timp de şase săptămâni, ornamente pentru Crăciun.

Deşi li s-au promis salarii de 700 de euro pe lună, mulţi dintre ei abia au reuşit să ia de mâncare din banii câştigaţi. Contractele au fost mediate de două firme de plasare a forţei de muncă, una din Timişoara şi una din Târgu-Mureş. Românii s-au întors acasă după şase săptămâni, fără niciun ban şi povestesc cu groază despre cele întâmplate în Cehia. „Dacă au încercat să îşi ceară drepturile, colegii români au fost luaţi la bătaie, au avut nevoie de intervenţii medicale. Din acel moment, am fost păziţi 24 de ore din 24 de poliţia oraşului Pilsen. Patronul  din Cehia a fost arestat, iar firma închisă“, a declarat Daniela Apostolache, din Valea Călugărească.

Obligaţi să muncească în frig

Un alt barbat, din Argeş, povesteşte despre condiţiile grele de lucru despre care nu s-a amintit nimic în contractul de mediere. „Zilnic am depăşit norma impusă, iar când să ne plătească au spus ca s-au pierdut foile de pontaj. Trei săptămâni am lucrat noaptea în frig, în sere neacoperite, cu brad îngheţat de ne-au degerat mâinile. Când oamenii au cerut banii, au fost luaţi la bătaie. A venit poliţia şi când au luat la verificat contractele noastre de muncă au descoperit că erau ilegale“, povesteşte Florinel Vasile.

Firma se spală pe mâini   

Românii păcăliţi au luat imediat legătura cu firma de mediere. Cei de la Târgu-Mureş ştiau deja despre ce s-a întâmplat în Cehia. „În utima echipă erau baieţi tineri care au făcut scandal şi au fost prinşi furând. Au fost trimişi acasă, împreună cu toţi care erau acolo şi aşa au rămas o parte dintre oameni fără salariile plătite. Noi am luat legatura cu firma din Cehia şi au spus că luna aceasta oamenii vor primi banii“ , a declarat Molnar Emese , directoarea societăţii de intermediere din Târgu Mureş.

Conducerea firmei de plasare a forţei de muncă suţine că în astfel de cazuri nu se face vinovată. Aici se face intermedierea, iar după încheierea contractului între patronii din străinatate, firma din România nu mai are nicio obligaţie.  Românii au ajuns în ţara cu ajutorul Ambasadei. „Consulul României în Cehia ne-a asigurat transportul din în România sub escortă şi ne-a promis  că vom ajunge teferi“, a spus Dorina Măcelaru, din Valea Călugărească. Întorşi în ţară, o parte dintre cei înşelaţi au depus plângere la poliţie. Ancheta a început, iar cazul a intrat în atenţia DICOT Arad.
 
Au mai fost şi alţi mureşeni ţepuiţi

Mai mulţi muncitori Târgu-Mureş au avut aceeaşi soartă, tot în Cehia, unde plecaseră anul trecut la muncă, prin intermediul unei alte firnme din Târgu-Mureş. Când au solicitat ajutorul ambasadei României în Cehia, reprezentanţii diplomatici i-au sfătuiti să ceară ajutorul familiilor pentru a se întoarce în ţară. Ei au depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, care face acum o anchetă.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite