Ameropa Holding intenționează să preia în totalitate combinatul Azomureș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameropa nu a cumpărat acţiuni Azomureş, ci societăţile holding care deţineau aproximativ 76% din titlurile combinatului
Ameropa nu a cumpărat acţiuni Azomureş, ci societăţile holding care deţineau aproximativ 76% din titlurile combinatului

Elvețienii de la Ameropa Holding intenționează să cumpere toate activele rămase libere la Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte chimice din România.

În acest sens, ei au înaintat o ofertă în valoare de 63 de milioane de euro pentru achiziționarea ultimelor 24% de acțiuni ale AZO, aparținând acționarilor minoritari ai companiei mureșene. Elvețienii sunt deciși să preia controlul total asupra combinatului chimic, astfel că oferta lor pentru acțiunile AZO depășește cu 8% cotația de săptămâna trecută de la Bursa de Valori București. Astfel, Ameropa oferă 2,2 lei pentru o acțiune, față de 2,04 lei, cotația bursieră. Principalul acţionar minoritar al combinatului chimic este Fondul Proprietatea, care, dacă tranzacția ar fi încheiată, ar putea încasa aproape 130 de milioane de lei pentru acțiunile deținute în prezent. Cel mai probabil, cele două părți vor bate palma la începutul verii, dacă oferta reprezentanților Ameropa le va fi pe plac celor de la Fondul Proprietatea. Interesul celor de la Ameropa pentru controlul total al combinatului poate fi explicat prin faptul că AZO a avut anul trecut un profit net în valoare de 346 milioane de lei (81,8 milioane de euro), de 2,2 ori mai mare, comparativ cu profitul din anul 2010.

Investiții masive anunțate la Azomureș

În urmă cu două luni, traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa a finalizat preluarea Azomureş Târgu-Mureş, prin firma Pelican Fertilizers, pe care o deţine.  Compania va investi peste 200 de milioane de euro pentru retehnologizarea instalaţiilor de pe platforma Azomureş, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului şi de a eficientiza producţia de îngrăşăminte.

Preluarea Azomureş este o tranzacţie importantă pentru Ameropa şi o premisă de dezvoltare în viitor. În cadrul grupului, Azomureş reprezintă deja un brand puternic în domeniul îngrăşămintelor chimice, iar investiţiile pe care le vom derula la Târgu Mureş vor consolida acest lucru” a declarat  Jan Kadanik, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Azomureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite