Alessandro Caparco, „un italiano vero” la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FCM Târgu-Mureş, actuala echipă de fotbal fanion a oraşului, e compusă din fotbalişti români tineri şi cu un potenţial enorm, precum Balauru sau Astafei, fotbalişti români cu o vastă experienţă sportivă, precum Iencsi sau Ilyeş, dar şi jucători străini care aduc un suflu nou fotbalului târgumureşean. Portarul FCM-ului e convins că echipa mureşeană are va face o figură frumoasă şi în ediţia următoare a Ligii 1.

Unul dintre aceştia este Alessandro Caparco, portarul care a fost transferat anul trecut la Târgu-Mureş de la formaţia italiană de Serie B, Grosetto. Născut la Torino şi fost junior al echipelor locale Torino şi Juventus, italianul a jucat la Ivrea Calcio între 2003 şi 2008, cu care a obşinut şi o promovare în eşalonul al treilea al fotbalului din Cizmă. Au urmat apoi doi ani în Serie B cu Grosetto, iar evoluţiile foarte bune i-au determinat pe diriguitorii echipei mureşene să-l transfere la FCM.

image

Nu ştiam foarte multe despre fotbalul românesc, dar auzisem, desigur, de performanţele europene ale unor echipe precum Rapid, Steaua sau CFR Cluj, astfel că transferul la Târgu-Mureş a fost o provocare pentru mine. Am întâlnit aici o echipe de profesionişti adevăraţi şi un antrenor foarte bine pregătit, astfel că am reuşit să încheiem campionatul pe o poziţie foarte bună în clasament”, povesteşte italianul.

După aproape un an în oraşul nostru, acesta s-a acomodat cu oamenii şi e încântat de modul în care a fost primit. „Ce îmi place foarte mult aici e că oamenii păstrează o distanţă faţă de sportivi, chiar dacă aceştia sunt persoane publice. Mă pot plimba pe stradă liniştit, fără să fiu deranjat, iar acest lucru contează foarte mult pentru mine, ca sportiv, deoarece mă pot concentra pe sport. Oamenii m-au făcut să mă simt ca acasă şi mă bucur să văd că fotbalul e privit ca un sport de familie la Târgu-Mureş. Nu prea am văzut multe familii pe stadioane, până să ajung aici”, mărturiseşte Caparco.

image

Îşi aminteşte cu plăcere de meciul disputat la Alba-Iulia în toamna anului trecut, deoarece – în ciuda unei accidentări care l-a ţinut apoi departe de teren o perioadă – a apărat foarte bine şi a reuşit să îşi ajute coechipierii să obţină un rezultat foarte bun. „Am terminat la egalitate atunci, 1-1, şi am făcut un meci foarte bun. Când am venit la echipă, situaţia nu era deloc roz, dar am demonstrat cu toţii că avem valoare şi Sabău ne-a dus pe drumul cel bun, astfel că am terminat campionatul pe locul 10, la egalitate de puncte cu echipa de pe locul 8. E o performanţă foarte bună pentru o echipă nou-promovată şi, în condiţiile în care în România fotbalul este unul de calitate, bucuria din finalul sezonului precedent a fost cu atât mai mare”, declară portarul. În prezent, Caparco se află în cantonamentul din Austria, de la Tullnerbach, unde FCM-ul se pregăteşte pentru cel de-al doilea sezon în Liga 1.

Am văzut că toate echipele s-au întărit, nu doar noi, dar sunt convins că dacă ne vom dedica 100% proiectului lui Sabău, vom reuşi să obţinem performanţe incredibile. Colegii mei sunt toţi foarte valoroşi, astfel că prin muncă le vom arăta tuturor cât suntem de buni”, spune Alessandro.

Familist convins

Portarul mureşenilor iese în evidenţă uşor datorită look-ului său extravagant, dar recunoaşte că este un „băiat cuminte”. „Nu ies în oraş decât foarte rar, prefer ca după antrenamente să mă odihnesc în casa mea, să mă uit la televizor sau să mă joc pe calculator. Totuşi, atunci când ies în oraş, merg mai mult la Dublin, unde mâncarea e foarte bună, în Complexul Weekend, care e foarte frumos şi la Grădina Zoologică, despre care am o părere foarte bună”, mărturiseşte Ale.

Iubeşte tatuajele şi a cheltuit câteva mii de euro pentru a-şi decora corpul cu desene permanente. Pe braţul stâng îl are tatuat pe Părintele Pio din Pietrelcina, canonizat de Papa Ioan Paul al Doilea în anul 2002.

image

Îmi respect religia şi îmi iubesc familia. Iubirea pentru tatăl meu, mama mea şi fratele meu e amintită sub forma unor tatuaje pe braţul meu, pentru că astfel ei sunt mereu alături de mine. Dealtfel tatăl meu m-a şi vizitat de câteva ori la Târgu-Mureş, iar acest lucru a contat enorm pentru mine”, spune italianul. Nu a gustat niciodată tradiţionalii mititei, dar îi plac mult sarmalele şi mămăliga cu brânză. În ceea ce priveşte muzica, Alessandro apreciază muzica populară românească, pentru că îi aminteşte de cea napoletană.

Impresionat de fanii Craiovei

După mulţi ani petrecuţi apărând buturile stadioanelor italiene, Ale a putut să observe şi nivelul suporterilor români, comparativ cu cei din Italia. El se declară fan Internaţionale Milano, deşi a jucat şi pentru Juve, marea rivală a nerazzurilor, şi a fost plăcut impresionat de suporterii Universităţii Craiova. „Sunt foarte pasionaţi şi apropiaţi de echipa lor, asemeni celor din Italia. Fanii FCM-ului sunt şi ei admirabili, pentru că sunt întotdeauna alături de noi, şi la bine, şi la rău. Sper să fie la fel şi în sezonul următor, pentru că noi, jucătorii, vom da totul pentru a-i mulţumi”, promite Caparco.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite