Ajutaţi SMURD-ul să cumpere un avion pentru urgenţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avionul ar costa de la 1,5 milioane de euro, dacă este second hand, sau cinci milioane de euro, dacă este nou. Din banii care vor fi colectaţi din redirecţionarea de către populaţie a 2% din impozitul pe venit, SMURD Mureş va achiziţiona un avion propriu, pentru urgenţe.

Nu lăsa distanţa până la spital să devină incurabilă” este motto-ul cu care SMURD speră să-i convingă pe mureşeni să doneze cele două procente rămaşi din impozitul pe venit pentru anul trecut. "Vom cumpăra un avion complet dotat pentru terapie intensivă, care să ne permită transportul în condiţii optime a tuturor pacienţilor. Vom renunţa să mai închiriem avionul pentru că acest lucru ne costă enorm. Ba uneori se mai întâmplă ca avionul pe care îl închiriem să fie ocupat", a declarat dr. Raed Arafat, preşedintele Fundaţiei Pentru SMURD.

Motivul pentru care se doreşte achiziţionarea unei ”ambulanţe aeromedicale”, cum a fost denumită de Arafat, este scurtarea timpului necesar pentru parcurgerea unei distanţă prea mari până la un spital de urgenţă, pentru salvarea viaţii pacientului. Cu avionul, condiţiile de zbor sunt total diferite faţă de cele oferite de elicopter, mai ales că acesta din urmă nu poate zbura în condiţii de vizibilitate redusă. „Odată ce vom cumpăra acest avion, SMURD va reduce timpul de zbor până la aproximativ 75%, pe distanţe lungi, comparativ cu elicopterele noastre, iar elicopterele vor rămâne disponibile pentru intervenţiile grave pe distanţe mai scurte, unde sunt mai eficiente”, a completat Raed Arafat.

Reprezentanţii Serviciului Mobil de Urgenţă sunt conştienţi că nu vor reuşi din fonduri proprii să plătească 1,5 milioane de euro (cât costă un avion second hand) sau 5 milioane de euro (pentru un aparat de zbor nou), de aceea speră ca până în data de 15 mai – termenul limită pentru depunerea la organul fiscal a formularelor pentru direcţionarea celor două procente – să se bucure de o implicare masivă a localnicilor. În 2010, avionul folosit de SMURD până în prezent, a fost utilizat în misiuni care au dus la salvarea a 40 de persoane, dintre care 13 copii, cu vârstă mai mică de şase ani. Astfel, utilitatea „ambulanţe aeromedicale” este evidentă. Fundaţia Pentru SMURD a alocat în 2010 aproximativ 170.000 de euro pentru închirierea actualului avion, sumă suficientă pentru 100 de ore de zbor, ceea ce înseamnă 50–60 de misiuni. Fondurile au fost obţinute şi atunci în urma campaniei de donaţie din partea populaţiei a 2% din impozitul anual, direcţionate către acest proiect.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite