Târgu Mureş: Agricultorii fac inventarul după secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 30 de ani nu a fost, în Mureş, o toamnă atât de secetoasă, din 15 august până la jumătatea lui octombrie. Producţiile sunt cu 15 % mai mici ca anul trecut, iar fermierii nu le pot vinde la preţul 0,50 lei kg la grâu şi 0,35 lei la porumb.

Producţia agricolă a acestui an din judeţul Mureş a depins, în mare parte, de perioadele de secetă ce au încadrat sezonul, în aprilie-mai respectiv septembrie-octombrie. Liviu Timar, directorul Direcţiei Agricole Mureş, apreciză că 2009 a fost un an ciudat.

„Dacă din primăvară estimările erau pesimiste, în lunile iunie-august s-a reuşit, oarecum, să se compenseze. La orz, orzoaică şi grâu producţia e de 5-6000 kg la hectar, cu 15% mai mică decât anul trecut, iar la porumb e de 4200 kg la hectar, similară celeia din 2008.

„De 30 de ani nu-mi amintesc de o toamnă atât de secetoasă. Porumbul, floarea soarelui şi soia au ajuns prematur la maturitate, lucru pe de o parte bun fiindcă s-au putut recolta mai repede iar terenul s-a liberat la timp pentru însămânţările de toamnă. Acestea din urmă, însă, s-au realizat doar în proporţie de 40 %, din cele 35.000 de hectare rezervate cerealor păioase”, a arătat Liviu Timar.

Capriciile vremii, suverane
Directorul DADR Mureş a remarcat că ploile din ultimele zile au fost o adevărată binecuvântare, şi în întreg judeţul se lucrează din plin atât la cules cât mai ales la însămânţat, fiindcă terenul nu e atât de moale încât să se înfunde utilajele. „Totul depinde, în final, de capriciile vremii, şi că chiar dacă toamna ne va permite, o iarnă aspră, fără zăpadă poate compromite culturile vegetale”, a observat Timar.

În ce priveşte sfecla de zahăr, la estimări de 35-37.000 kg la hectar, producţia
va fi de maximum 35 tone. „Chiar dacă s-au amânat recoltarea şi procesarea de către Fabrica de zahăr  din Târgu Mureş, datorită căldurii, conţinutul de zahăr este unul mare, situaţie încare se află şi producţiile de struguri şi de mere. „Problema cea mai grea este valorificarea producţiilor care, cu excepţia sfeclei de zahăr ce are asigurată desfacerea, stau în depozite, fiindcă preţul la grâu e de doar 0,50 lei kilogramul şi la porumb 0,35 lei.

Subvenţii
Direcţia Agricolă Mureş acordă în continuare producătorilor subvenţia de 1 leu pe litru la motorină. Până în acest moment, Direcţia a aprobat şi eliberat 2.911 adeverinţe pentru 20.205 ha, dintr-un total 783.000 de litri motorină pentru întreg judeţul. Data limită de depunere a dosarelor este 30 octombrie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite