Târgu-Mureş: Agenţiile mureşene de turism, rol de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Agenţiile mureşene de turism, rol de muzeu
Târgu-Mureş: Agenţiile mureşene de turism, rol de muzeu

Mureşenii mai trec pe la agenţiile de turism doar ca să admire poze cu destinaţii la care nu pot ajunge. Încasările pentru sezonul estival au scăzut şi cu 65%, şi nici vacanţele de iarnă nu atrag clienţii.

CITEŞTE ŞI:



Administratorii agenţiilor de turism au previziuni sumbre asupra vânzărilor de pachete pentru sezonul rece. Bilanţul lor pentru sezonul estival consemnează scăderi între 10% şi 65% ale încasărilor. Mai puţini mureşeni plecaţi la muncă în străinătate, au determinat încasări mai mici la transportul cu autocare. Potrivit lui Mihai Ranca, de la Eurotours SRL, realitatea e mai dură decât aşteptările.

“E un tablou sumbru… Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, sezonul estival ne-a adus încasări cu 60-65 la sută mai mici”, a spus Mihai Ranca, care a completat şi la transporturi lucrurile au mers prost. În septembrie 2008 se vindeau 30-40 de bilete pe lună iar acum se vând de 10 ori mai puţin. “Lumea mai mult vine acasă decât pleacă, deci recesiunea se simte acut şi în  vest”, spune reprezentantul Eurotours. El estimează că sezonul de iarnă, care şi anul trecut a fost “subţirel”, va fi unul cu probleme pentru agenţiile de turism. “Pentru Crăciun şi Revelion încă nu se interesează nimeni, cu toate că anul trecut deja existau primele solicitări. Asta înseamnă că oamenii şi-au epuizat fondurile în vară şi-şi vor face sărbătorile de iarnă acasă”, a concluzionat Mihai Ranca.

Mulţumiţi şi cu mai puţin

Ovidiu Poptămaş, director de marketing al Transair Agency, a vorbit despre rezultate peste aşteptări. “Sezonul estival 2009 a fost mai slab decât cel de anul trecut, dar mai bun decât ne aşteptam. Una peste alta, încasările au scăzut, faţă de 2008, cu 20 la sută, în condiţiile în care agenţia noastră este una de anvergură naţională. Vânzările la autocare au scăzut din cauza curselor de avioane low cost, care au aproximativ acelaşi preţ”, a explicat Ovidiu Poptămaş, care a adăugat că în această iarnă se aşteaptă la vânzări bune la iarnă, existând multe oferte speciale. “În privinţa transportului, solicitările sunt similare celor de anul trecut, toate cursele de autocar fiind pline, în luna septembrie, de Italia, Germania şi Spania, respectiv Grecia şi Cipru”, a concluzionat Ovidiu Poptămaş.

Ioan Ceuşan, directorul agenţiei „Adonis” afirmă că încasările au scăzut cu circa 25%. „Era şi previzibil, date fiind condiţiile de criză. Iar pentru la iarnă, prevăd, la fel reduceri seminificative”, a spus Ceuşan.

Pentru Agenţia Calibra, reprezentanta Miklosi Gabiela a confirmat şi ea, reduceri la încasări de 20-25 de procente pentru perioada verii. „Există toate premisele ca sezonul de iarnă să fie fi şi el slăbuţ, însă credem într-o revenire a turismului, pe vara anului viitor”, speră Miklosi Gabiela.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite