Târgu-Mureş: Start la Admitere în universităţile mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorii boboci îşi pot depune dosarele pentru admitere la specializările universităţilor mureşene.Taxa de admitere diferă de la o universitate la alta şi poate ajunge până la 200 de lei.

În acest an universităţile mureşene vin cu o ofertă bogată pentru tinerii absolvenţi de liceu. Astfel, la Universitatea Petru Maior aceştia pot opta pentru Facultatea de Ştiinţe şi Litere, de Inginerie sau pentru cea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative. Oferta educaţională pentru anul universitar 2009-2010 cuprinde 462 de locuri pentru bugetari la zi. În ceea ce priveşte locurile cu taxă, 1.175 sunt pentru cursuri la zi şi şi 640 la cursurile cu Frecvenţă Redusă. În cazul în care absolvenţii de liceu nu ocupă un loc de bugetar, costul unui an de şcolarizare la „Petru Maior” diferă între 1.600 şi 2.000 de lei, în funcţie de specializare.


Oferta de şcolarizare pentru viitorii medici


Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş pune la dispoziţia celor interesaţi 440 de locuri bugetate şi 650 de locuri cu taxă. Din totalul de 440 locuri bugetate, Ministerul Educației , Cercetării și Inovării va aloca un număr de 3 locuri pentru etnia rromă. Înscrierile se fac în perioada 13-19 iulie. Oferta cuprinde trei domenii principale de studiu: Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină Dentară. Taxa de admitere este de 200 de lei, sumă care trebuie achitată de viitorul student la casieria universtăţii. Costurile unui an de studiu variază între 3.000 şi 4.500 de lei anual, iar excepţia o reprezintă Facultatea de Medicină în limba engleză, unde fiecare student are de achitat 8.500 de lei anual.


Locuri la teatru


La Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, înscrierile se fac în perioada 13-18 iulie. Universitatea pune la dispoziţie 40 de locuri bugetate şi alte 40 cu taxă, la Facultatea de Teatru, iar Facultatea de Muzică pune la bătaie 10 locuri bugetate şi 13 cu taxă. Taxele de şcolarizare pentru studenţii români este între 2.000 şi 2.600 de lei, în funcţie de specializare.

Înscrieri până la sfârşitul lunii


La Universitatea Dimitrie Cantemir înscrierile se fac până  în 31 iulie. Facultăţile disponibile pentru cei interesaţi sunt cele de Drept, Ştiinţe ale Educaţiei, Ştiinţe Economice şi Geografie. Taxa de şcolarizare e formată din 6 rate a câte 330 de lei fiecare, adică 1.980 de lei anual, valoarea taxei nefiind modificată din anul 1996. În această taxă sunt incluse costurile pentru examenele din sesiunea de iarnă şi cea de vară. Taxa de înscriere în anul universitar 2009-2010 este de 60 de lei şi include contravaloarea documentelor necesare dosarului personal la înscriere şi înmatriculare, precum şi a carnetului şi legitimaţiei de student.



5 universităţi în Târgu-Mureş

În oraşul nostru activează 5 instituţii universitare, dintre care una, Sapientia, cu studii exclusiv în limba maghiară. Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea Petru Maior, Universitatea de Artă Teatrală şi Universitatea Dimitrie Cantemir completează oferta mureşeană de studii superioare. UMF are cea mai bogată ofertă educaţională, cu peste 1.000 de locuri pentru studenţii în anul I.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite