Târgu-Mureş: Administratorii asociaţiilor de proprietari reclamaţi la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Administratorii asociaţiilor de proprietari reclamaţi la Primărie
Târgu-Mureş: Administratorii asociaţiilor de proprietari reclamaţi la Primărie

Reclamaţiile primite i-au determinat pe edili să testeze administratorii de imobile. Anual primăria primeşte circa 350 de reclamaţii împotriva administratorilor, unele chiar şi pentru furt.

Administratorii asociaţiilor de proprietari din oraş au intrat în vizorul Primăriei după ce numărul plângerilor împotriva acestora s-au înmulţit. Municipalitatea a decis introducerea unei metodologii de atestare a celor care ocupă această funcţie sau care dorescă să o deţină pe viitor.

„Anual avem între 250 şi 350 de reclamaţii cu privire la activitatea administratorilor. Plângerile locatarilor se referă la repartizarea eronată  a cheltuielilor, la lipsa de implicare în administrarea proprietăţii comune, la mentalitatea învechită a administratorilor şi chiarla sustragerea de fonduri, cazuri izolate, pe care însă le-am trimis sper soluţionare poliţiei”, a precizat Dumitru Rus, şef Birou corp control şi relaţii cu asociaţiile de proprietari din cadrul Primăriei Târgu-Mureş. Potrivit acestuia, o altă neregulă constatată este faptul că unii administratori se angajează la un număr mult prea mare de asociaţii, recordul fiind de 26 de asociaţii administrate de aceaşi persoană.


Administratori atestaţi de primar

Din cauza acestor reclamaţii din partea locatarilor, dar şi potrivit legislaţiei în vigoare, municipalitatea a decis testarea administratorilor de imobile până la 31 decembrie 2009, urmând ca de la 1 ianuarie 2010 să nu mai existe nici un administrator fără atestat profesional.

„Potrivit legii 230/2007 privind înfinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentului specializat din cadrul administraţiei locale. Atestatul are drept scop certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor”, a precizat Dumitru Rus.


Condiţii necesare

Obţinerea atestatului de administrator este permisă oricărei persoane care are minim studii medii, nu are cazier judiciar şi are o diplomă de absolvire a unui curs de administrator de imobile. Administratorii aflaţi deja în funcţie, care vor să-şi continue activitatea trebuie să susţină un test grilă, la care să obţină minim nota şase. Măsura testării este acceptată de administratorii asociaţiilor de proprietari.

„Este o măsură normală atâta vreme cât sunt unii preşedinţi de asociaţie care nu fac nimic, doar ocupă o funcţie şi iau nişte bani. Noi nu încurajăm delăsarea. Dacă un preşedinte de asociaţie vrea să fie retribuit, atunci să-şi facă deatoria”, a spus Ştefan Budai, preşedintele Alianţei Asociaţiilor de Propriateri Mureş.

Documente necesare

La cererea de atestare solicitantul va anexa un C.V., actul de identitate în original şi copie, ultimul act de studiu în original şi copie, diploma de absolvire a cursului de administrator de imobile în original şi copie, cazierul judiciar, două recomandări din partea asociaţiei de proprietari şi/sau a altor angajatori. Cererile depuse vor fi evaluate în termen de 60 de zile de la depunere.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite