Acțiuni întreprinse de poliție pentru un referendum curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraudarea voturilor se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare
Fraudarea voturilor se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare

Având în vedere apropierea Referendumului, polițiștii mureșeni derulează campania „Votează legal - Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”, ce urmăreşte informarea cetăţenilor asupra consecinţelor încălcării legislaţiei electorale.

Astfel, în zone aglomerate – pieţe, parcări, magazine, pe stradă – atât în oraşe, cât şi în mediul rural, au fost expuse afişe şi distribuite pliante cate atenţionează cetăţenii asupra faptului că, potrivit Legii 3/2000 – Legea Referendumului – constituie contravenţii, următoarele fapte:

•    refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi;
•    refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare persoanei înscrise în listă şi care prezintă act de identitate, precum şi înmânarea buletinului de vot unei persoane care nu prezintă acest act;

Potrivit aceleiaşi legi privind organizarea şi desfăşurarea referendumului constituie infracţiuni:

* promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a detrmina alegătorul să voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani
* împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
* se  pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului. Tentativa se pedepseşte.

Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente, care le va verifica în vederea depistării eventualelor voturi multiple, în termen de 60 de zile de la data referendumului.

În situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală în aplicarea prevederilor legii.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite