Târgu-Mureş: Achiziţia de apartamente, a doua încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Achiziţia de apartamente, a doua încercare
Târgu-Mureş: Achiziţia de apartamente, a doua încercare

Consiliul Local va decide mâine daca Primăria cumpără totuși 94 de apartamente, în loc de 200 câte dorea în iulie. De asemenea aleşii locali decid dacă lansează şi un proiect imobiliar pentru diferenţa până la 781 de apartamente necesare.

Consiliul Local va analiza mâine aprobarea caietului de sarcini şi instrucţiunilor pentru ofertanţi întocmite în vederea organizării licitaţiei publice pentru achiziţionarea unui număr de 94 de apartamente. Scopul declarat este asigurarea de locuinţe sociale, pentru tineret sau alte persoane cu probleme locative.

Consilierii n-au votat la finalul lunii iulie o hotărâre pentru a cumpăra 200 de apartamente, ci au decis să formeze o comisie care să studieze variante de construire de locuinţe prin SC Locativ pe credite la bănci garantate de Primărie, sau variante de achiziţie de apartamente aflate inclusiv în prorpietatea unor persoane fizice şi nu parte integrantă a unui proiect realizat de un dezvoltator imobiliar.

Conform proiectului de hotărâre ce va fi analizat mâine, comisia are două propuneri.  Pentru rezolvarea urgenţelor, şi anume a problemei persoanelor evacuate, s-a propus achiziţionarea de pe piaţa de locuinţe a unui număr de 94 de apartamente finisate şi care să asigure condiţiile necesare de confort locativ, cu condiţia ca plata acestora să se facă pe termen de 20 ani după expirarea unui termen de graţie de 2 ani.  Aceste 94 de cazuri se compun din  46 de situaţii apărute în anul 2008, 22 în anul 2009, 6 în anul 2010 precum şi cele 20 de apartamente ce urmează a fi evacuate pe str. Cugir nr. 10. Pentru celelalte situaţii aflate în domeniul social, s-a propus varianta construirii de către municipalitate a unor blocuri  de apartamente cu 1 sau 2 camere, în prealabil fiind necesare: identificarea surselor financiare necesare realizării construcţiilor din bugetul local sau prin contractarea unor credite, identificarea unor terenuri libere de construcţii şi potrivite scopului propus, întocmirea studiilor de fezabilitate necesare  realizării construcţiilor, contractarea executării lucrărilor.

Care e necesarul?

Conform Direcţiei Economice a municipalităţii, un calcul estimativ al necesarului de locuinţe la ora actuală indică un număr de 781 de apartamente, din care 427 de apartamente cu 1 cameră şi 354 de apartamente cu 2 camere. Toate acestea ar acoperi necesarul pentru familiile evacuate în anii 2011 şi 2012 - respectiv 33 apartamente, pentru locuinţe sociale - 455 apartamente şi pentru locuinţe fond de stat – 293 apartamente.

Ce cumpărăm?

Obiectul achiziţiei consemnat în caietul de sarcini ce ar putea fi votat mâine este achiziţionarea a 55 de apartamente cu o cameră - cu suprafeţe utile cuprinse între 30 mp – 40 mp, şi a 39 de apartamente cu două camere cu suprafeţe utile cuprinse între 50 mp – 60 mp. Capitolul condiţii minime privind apartamentele este similar celui pregătit pentru intenţia de cumpărare din iulie: locuinţe confort I, cu parcări, doar în blocuri construite după anul 2000. SC Locativ SA recomandase în iulie un preţ mediu pe metru pătrat (exclusiv TVA) al apartamentelor noi de 924 euro/mp.


Strategia primarului

Primarul Dorin Florea a subliniat că problema necesarului de locuinţe în oraş poate fi rezolvată doar dacă Primăria devine un “jucător” pe piaţa imobiliară. “Vrem să ne transformăm în jucători, nu doar în executanţi ai programelor guvernamentale. E normal să te preocupe soarta tinerilor şi a profesioniştilor care aduc progres în oraş, nu putem să ne ocupăm doar de probleme sociale. Am promis 800  de locuinţe”, a susţinut primarul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite