VIDEO FOTO «Ziua Recoltei», Ce versuri i-a dedicat cântăreţul Valentin Sanfira şefului judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călinoiu şi Cârciumaru s-au prins în horă
Călinoiu şi Cârciumaru s-au prins în horă

«Ziua Recoltei» a fost sărbătorită, ieri, în municipiul Târgu Jiu. Principalele evenimente au avut loc în Piaţa Centrală. Producătorii agricoli au expus pe mese cele mai frumoase legume şi fructe, iar terasele i-au ademenit pe târgujieni cu măncăruri tradiţionale, de la sarmale cu turtă şi piftie şi până la celerii mititei.

Cele mai frumoase standuri ale agricultorilor agricoli au fost premiate. Adela Vlădulescu, din comuna Stăneşti, s-a clasat pe locul III, iar poziţia a II-a a fost ocupată de Angela Popescu, din comuna Turcineşti. Primul loc a fost câştigat de Alin Toma, din comuna Muşeteşti. 

Ansamblul „Doina Gorjulu“ a oferit un spectacol de muzică şi dansuri populare pe scena amenajată în Piaţa Centrală. Dansatorii s-au prins într-o horă, alături de autorităţi şi târgujienii veniţi în piaţă la cumpărături. Primarul Florin Cârciumaru, viceprimarul Aurel Popescu, preledintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, dar şi şeful de la Drumuri, Ion Tudor, a jucat în horă. Valentin Sanfira i-a dedicat lui Ion Călinoiu strofa unui cântec. 

Produse ceramice, la «Ziua Recoltei»

Meşterul olar Ion Retezeanu a venit cu diferite produse ceramice specifice Gorjului şi chiar a adus roata la care lucrează: „Produsele sunt cele tradiţionale satului Găleşoaia. Am venit ca de fiecare dată la sărbătoarera toamnei cu diferite produse: ulcele pentru vin, ceşcuţe pentru ţuică fiartă, urcioare pentru apă şi vin, căni, alte vase ornamentale. Totul este făcut manual, la roata olarului. Am venit cu roata la care lucrez acasă“.

Unt făcut la putinei 

Camelia Gângioveanu, 57 de ani, din Turcineşti, a venit la «Ziua Recoltei» cu brânză şi unt făcut la putinei:

„Avem un putinei cu care face untul pe foaie de viţă. Eu sunt singura din zona asta care fac tortiţe din unt şi vând în sectorul de lactate-brânzeturi. Gustul este foarte diferit. Se opăreşte putineiul înainte cu zeamă de urzică şi îi dă un gust extraordinar. Este o reţetă de 300 de ani. Am moştenit-o de la mamea mea. Am clienţi fideli pe care i-am preluat de la mama mea. Mă ocupă şi eu de prelucrarea laptelui de când m-am pensionat. Am lucrat ca inginer topograf, dar, după am ieşit la pensie, am preluat această activitate, pentru că orice ban câştigat în plus ne-a fost de ajutor, mai ales că aveam copiii la facultate. Avem o microfermă la Turcineşti, soţul meu fiind inginer zootehnist. El se ocupă de creşterea animalelor şi de furaje, iar eu de prelucrarea laptelui şi de furaje“.

1000 de cănuţe cu must alb

Partea a doua a manifestările a avut loc în zona centrală. Aici au fost amenajate două mustării, de unde s-au distribuit gratuit aproximativ 1000 de cănuţe din lut cu must alb adus de la Cramele Recaş. Atmosfera a fost întregistă de un taraf tradiţional. Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu a organizat o expoziţie inedită cu uneltele străvechi folosite la producerea vinului. De asemenea, un meşter olar mehedinţean, un colaborator al muzeului, i-a învăţat pe cei mici cum să facă cănuţă din lut. „Este foarte frumos. 

<iframe width="640" height="415" src="https://www.youtube.com/embed/lSDsJoWvxGo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite