Sute de votanţi sunt citaţi pentru audieri într-un sat din Gorj UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Peste 200 de persoane din satul gorjean Bălteni sunt aşteptate la audieri de către procurori, în legătură cu modul în care au votat la referendum. Pentru a evita conflictele cu sătenii, procurorii le-au trimis acestora citaţii. 

UPDATE ORA 12.00  Audierile lau loc la sediul Poliţiei Rovinari, unde ar trebui să se prezinte în următoarele zile aproximativ 250 de localnici. Aceştia au primit citaţiile vineri, după ce procurorii au fost în satul Peşteana pentru a-i audia pe localnci la domiciliile lor. Anchetatorii au părăsit însă localitatea după ce în zonă au apărut jurnaliştii care se interesau de audierile în acest caz, după cum relatează Mediafax.

Localnicii audiaţi, astăzi, la sediul Poliţiei Rovinari au spus că au fost întrebaţi dacă sunt pregătiţi inclusiv să jure pe Biblie, toţi refuzând să facă acest lucru şi spunându-le anchetatorilor că vor declara numai adevărul. Unii dintre cei audiaţi au menţionat că, deşi nu au fost la vot pe 29 iulie, fiind plecaţi din ţară, s-au regăsit pe listele electorale cu semnătură ca şi când ar fi fost prezenţi la secţia de votare din localitatea gorjeană. Alţi localnici audiaţi au declarat, la ieşirea de la audieri, că vor da DNA în judecată şi vor cere daune pentru că au fost puşi pe drumuri în această anchetă.

"Eram plecat în Portugalia, şi eu, şi fiica mea şi este logic că nu aveam cum să votez în Bâlteni. În dreptul nostru altcineva a semnat ca si cum am fi votat. La soţie, rubrica la semnătură era neocupată, în condiţiile în care şi ea era plecată cu noi în Portugalia. În plus, am mai văzut pe liste şi vreo doi care sunt morţi de acolo din sat şi care apar cu semnătură, ca şi când ar fi votat. Dacă o să continue cu cercetările astea sigur vor găsit multe nereguli", a declarat pentru Mediafax Gheorghe Buştean, unul dintre sătenii audiaţi.

În prezent, audierile la sediul Polţiei Rovinari continuă. Vineri, procurorii au mers în satul Peşteana din comuna Bâlteni, primarul Gheorghe Păsărin declarând pentru Mediafax că aproape 50 de persoane ar fi fost chestionate cu privire la participarea la vot. Primarul comunei spune că procurorii DNA au fost însoţiţi de un angajat al Primăriei, după ce poliţiştii din localitate au cerut un astfel de sprijin. Procurorii DNA au făcut anchete similare în alte două localităţi din judeţul Gorj, respectiv în la Polovragi şi Dragoteşti, unde zeci de persoane au fost, de asemenea, chestionate în privinţa participării la vot.

Procurorii DNA au reluat, vineri, audierile şi în comuna vrânceana Suraia, după ce miercuri aceştia au chestionat mai mulţi localnicii cu privire la desfăşurarea referendumului, în urma mai multor sesizări depuse în acest sens. Marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că procurorii fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare, mai explică Mediafax. 

Fiecare persoană are aproximativ 15 minute pentru audieri, din cauza numărului extrem de mare. Oamenii vor fi audiaţi la sediul poliţiei din Rovinari. Acest lucru se întâmplă după ce procurorii DNA au făcut o anchetă ieri, tot în Bălteni, iar sătenii i-au pus pe fugă, nu înainte de a-i speria şi a se aşeza în faţa maşinilor lor, interogându-i în legătură cu motivul pentru care se află în satul lor.

Sătenii au mai spus că sunt speriaţi pentru că nu înţeleg de ce sunt anchetaţi, după cum relatează RTV. 

Vom reveni cu amănunte

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite