ALEGE SIMBOLUL TÂRGU JIULUI: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului sau Coloana fără Sfârşit? Care dintre capodoperele lui Brâncuşi crezi că este cea mai reprezentativă pentru Târgu-Jiu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două săptămâni veţi putea vota pe site-ul targu-jiu.adevarul.ro care dintre monumentele realizate de Brâncuşi este cel mai reprezentativ pentru oraşul de pe malul râului Jiu.

Cele trei capodopere ale sculpturii moderne pe care Constantin Brâncuşi le-a realizat la Târgu-Jiu fac parte din Ansamblul Monumental Calea Eroilor, care este inclus în Patrimoniul European. Ansamblul a fost realizat între anii 1936 şi 1938 sub directa supraveghere a marelui sculptor. Cele trei lucrări de ară renumite în toată lumea sunt plasate pe o axă care are o lungime de 1759 de metri. Ansamblul monumental este realizat în memoria eroilor căzuţi în timpul primului război mondial, iar lucrările au fost finanţate de către Liga Femeilor Gorjene condusă de către Aretia Tătărăscu, soţia primului ministru din perioada următoare.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE


image

Masa Tăcerii se află în Parcul Central, lângă malul râului Jiu. Monumentul este realizat din piatră, calcar de Bampotoc. Masa este înconjurată de 12 scaune din piatră, care au formă de clepsidră. Una dintre semnificaţiile operei este aceea de unire în jurul mesei, de reflecţie asupra propriei vieţii, de împăcare cu sine şi cu cei din jur. „Acum la bătrâneţe, văd că, în fond, Masa Tăcerii, este o altă nouă Cina cea de Taină. Linia Mesei tăcerii vă sugerează curbura închisă a cercului, care adună, uneşte şi aproprie“, spunea Brâncuşi despre propria creaţie.

Poarta Sărutului se află la intrare în Parcul Central. Pe toate cele patru părţi ale stâlpilor se află simbolul sărutului, două jumătăţi ale unui cerc. Opera are lăţimea de 6,45 metri, înălţimea de 5,13 m şi lăţimea de 1,69 m. Ca toate operele lui Brâncuşi, Poarta Sărutului are mai multe semnificaţii care se descoperă mereu iubitorilor de artă. Unul dintre înţelesurile operei este trecerea către o nouă viaţă, schimbarea fiind dată de iubire.

Coloana fără Sfârşit are o înălţime 29,33 metri şi este realizată din 16 module şi două semimodule. În concepţia specialiştilor, reprezintă cea mai importantă operă din cadrul Ansamblului monumental Calea Eroilor. Este un adevărat axis mundi, care reprezină legătura omului cu spiritualite, divinitatea şi cu infinitul.

VOTEAZĂ AICI SIMBOLUL TÂRGU-JIULUI

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite