Se amenajează Muzeului Tezaurului de la Mănăstirea Tismana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Tezaurului va fi amenajat într-un an
Muzeul Tezaurului va fi amenajat într-un an

Peștera de lângă Mănăstirea Tismana,   a fost ascuns timp de trei ani aurul României, va fi transformată în Muzeul Tezaurului. Lucrările au început de aproximativ o lună se vor derula pe o perioadă de un an. Investiția este finanțată de Banca Națională a României (BNR).

O grămadă mare pământ este depozitată la poarta de intrare spre peșteră. Lucrările sunt în toi pentru că vremea este favorabilă. Executarea amenajării se va desfășura pe o perioadă de un an. Potrivit conducerii Primăriei Tismana, valoarea investiției se ridică la suma de 12 miliarde de lei, fonduri suportate de BNR. Deasupra acestei peșteri se află o grotă în care a viețuit Sfântul Cuvios Nicodim, ctitorul lăcașului de cult, în momentele de reculegere.

Click pe poze pentru a vedea FOTOGALERIA


 
Lucrarea este în patrimoniul direcției din București.Primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu, a precizat că amenajarea Muzeului Tezaurului este o investiție benefică pentru localitate, pentru că va crește atractivitatea turistică a zonei:  „Această lucrare se desfășoară în parteneriat cu Banca Națională a României alături de Mitropolia Olteniei. Lucrarea constă în amenajarea grotei de la intrarea în peștera mănăstirii, locul unde a fost ascuns tezaurul României. Acest punct din apropierea mănăstirii a fost evidențiat și într-un studiu efectuat de Consiliul Județean Gorj cu privire la creșterea potențialului turistic al Tismanei și s-a recomandat amenajarea unui muzeu pentru mărirea atractivității turistice a localității Tismana. Un alt punct pe care îl recomanda studiul era acela de a se reamenaja cascada care era înspre partea de răsărit a mănăstirii și era vizibilă de toți vizitatorii care se îndreptau către sfântul locaș de cult. Acest muzeu al tezaurului va spori atractivitatea în zona Mănăstirii Tismana și, probabil, că va fi folosit ca sursă de venit, pentru că se va percepe o taxă de intrare și va aduce și venituri mănăstirii“.

Tezaurul României a fost ascuns timp de trei ani, între 1944 şi 1947, în peştera de lângă Mănăstirea Tismana. Tezaurul României era compus din 200 tone de aur și a fost dus în peșteră de teamă ca acesta să nu ajungă pe mâna ruşilor. La aurul nostru s-au mai adăugat şi 12 tone de aur aparţinând statului polonez, care l-a dat în păstrare ţării noastre.

Intrarea în peștera în care a fost ascuns tezaurul Muzeul Tezaurului va fi amenajat într-un an Mănăstirea Tismana este ctitorită de Sfântul Nicodim
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite