Mănăstirea independentă energetic. Cum au reuşit călugării din Lainici să-şi ridice propria microhidrocentrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microhidrocentrala se află în probe şi va fi pusă în funcţiune peste puţin timp                         FOTO Alin Ion
Microhidrocentrala se află în probe şi va fi pusă în funcţiune peste puţin timp                         FOTO Alin Ion

Mănăstirea Lainici va fi alimentată în curând cu energie electrică de la o microhidrocentrală, care a fost construită în spatele lăcaşului de cult.

Proiectul a început să fie pus în practică în urmă cu aproximativ cinci ani, iar acum se află în faza de finalizare. Turbina care va produce energie electrică va fi pusă în funcţiune de apa unui pârâu care este afluent al râului Jiu.

Iniţial, reprezentanţii Mănăstirii au încercat să obţină fonduri de la Uniunea Europeană pentru construirea microhidrocentralei, dar nu au reuşit.

„În perioada 2007-2008, când se vorbea tot mai mult de energia verde, am avansat ideea amenajării unei microhidrocentrale cu fonduri de la Uniunea Europeană. Am încercat doi ani de zile, dar nu s-au putut accesa fonduri, pentru că mănăstirea este neeligibilă. Am mai aşteptat doi - trei ani şi am început în anul 2011. Ne-au ajututat diferiţi credincioşi şi sponsori, cu materiale şi personal calificat. Am achiziţionat de anul trecut turbina şi generatorul, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi suntem în stadiul de finalizare. Mai avem două rate de achitat pentru utilajele cumpărate.Ne-a ajutat Dumnezeu să ducem la bun sfârşit această lucrare“, ne povesteşte părintele arhimandrit, Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici. 

Economie de peste 120.000 de lei anual

Mănăstirea se alimentează cu energie electrică de la Gara Lainici, însă cablul are o vechime de peste 60 de ani şi apar frecvent avarii, astfel că lăcaşul de cult rămâne de multe ori fără curent.

Lainici

Aşa s-a întâmplat şi astăzi, când alimentarea cu energie electrică a Mănăstirii Lainici a fost înreruptă şi a fost nevoie de punerea în funcţiune a unui generator de mare putere care funcţionează cu motorină. De asemenea, costurile pentru furnizarea energiei electrice sunt foarte mari. Acestea au fost principalele motive pentru care s-a demarat construcţia microhidrocentralei.

Lainici
„Mănăstirea consumă foarte multă energie electrică. Plătim facturi de aproximativ 120.000 de lei, la care se adaugă peste 150.000 de lei pentru lemne. Aproximativ 300.000 de lei pe an sunt costurile cu asigurarea utilităţilor. Funcţionăm în prezent cu un generator care merge cu motorină, însă consumul zilnic este de 160 de litri, ceea ce înseamnă că mai achităm săptămânal zeci de milioane de lei vechi, pentru perioadele în care se întrerupe furnizarea de energie electrică. Este un cablu vechi de peste 60 de ani, uzat moral şi fizic, care ar fi trebuit înlocuit demult. Din aceste motive se defectează foarte des“,

ne explică părintele stareţ.

Lainici

Mănăstirea va rămâne în continuare racordată la reţeaua electrică a gării, pentru perioadele de secetă în care producţia de energie electrică va scădea. „Are o capacitate mică, de sub 100 KW, putere maximă instalată, dar în perioada de vară, când este secetă, produce 15-20 KW“, mai spune Ioachim Pârvulescu. 

Microhidrocentrala este complet automatizată

Microhidroncentrala se află în probe, urmând să fie pusă în funcţiune după obţinerea tuturor avizelor necesare. Totul este automatizat şi funcţionează fără vreun deservent. „Trebuie să luăm autorizaţia de funcţionare de la Apele Române. Sperăm să realizăm o economie importantă“, a precizat Iochim Pârvulescu. 

Proiectul a fost întocmit de Institutul de Studii Proiectări Hidroenergetice Bucureşti, iar montarea microhidrontralei a fost realizată de către Hidroserv Haţeg.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite