La ce visează elevii de 10 ai Gorjului. „Am un sentiment al gliei care îmi spune că trebuie să rămân aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de 10 au fost premiaţi
Elevii de 10 au fost premiaţi

Elevii de 10 ai judeţului Gorj s-au adunat, ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, pentru a fi premiaţi, într-o oarecare măsură, pentru rezultatele deosebite obţinute. „Şcoala românească produce tineri de excepţie“, a spus inspectorul general şcolar al judeţului, dar, din păcate, cea mai mulţi dintre ei pleacă în Occident, dezgustaţi de sistemul de valori din România.

 Absolvenţii de 10 ai gimnaziului care fost răsplătiţi pentru munca lor sunt: Mădălin Guran de la Colegiul Naţional „Spiru Haret", Alexandru Mischie, de la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" (CNTV), Iulia Pascu şi Adriana Stăvilă, absolvente ale Şcolii Gimnazialeă „Constantin Săvoiu“ şi Theodora Spanache, de la Şcoala Gimnazială "Alexandru Ştefulescu".  Absolvenţii de liceu care au luat bacul cu 10 pe linie sunt : Georgiana Dumbravă, de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu, Dumitru Călugăru, de la CNTV, şi Alexandru Firuţi, de la Colegiul Naţional „Georghe Coşbuc“. Absolvenţii de liceu care au promovat bacul cu 10 au primit un stimulent financiar în valoarea de 3000 de lei, iar absolvenţii de gimnaziu care au luat nota maximă la ambele probe au beneficiat de un premiu de 1000 de lei. 

Elevul de aur, prezent la ceremonie 

La ceremonia decernării premiilor a fost prezent şi Dumitru Călugăru, cel supranumit elevul de aur al Gorjului. „Mă bucur că Dumitru este astăzi aici, pentru că este copilul care spart gheaţa şi a devenit model pentru ceilalţi elevi şi învăţământul din Gorj. Pe lângă el şi împreună cu el s-au format alţi copii care, încet-încet, îi vor călca pe urme îmi dă garanţie că judeţul Gorj va avea continuitate. Dumitru este un copil de excepţie al României“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general. 

  

Dumitru Călugăru, care a intrat la prestigioasa universitate engleză Cambridge, a spus că premiul primit este un semnde preţuire: „Este un semn de preţuire şi un semn că şcoala românescă este în continuare foarte bună şi, aş zice eu, printre cele mai bune din lume. Eu am terminat în acest an şi mă bucur, pe de o parte că am terminat cu olimpiadele internaţionale, pe de altă parte, îmi pare şi rău, pentru că anii de liceu au reprezentat o parte importantă din viaţa mea“

Bogdan Rădulea, director adjunct al Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Dumitru: „Dumitru este un elev excepţional şi este un model nu doar din punct de vedere al felului în care şi-a tocit coatele pe băncile şcolii, ci pentru modestia pe care a avut-o în toţi aceşti ani. A avut şapte medalii internaţionale aduse, patru de aur şi trei de argint. Este o perfomanţă greu de atins şi de elevii din alte ţări. Sunt convins că vor fi în continuare elevi de o asemenea valoare“. 

Ce îşi doresc cei mai inteligenţi elevi

Teodora Spanache a obţinut nota 10 la ambele probe de la Evaluarea Naţională. A optat pentru Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“, profilul biologie-chimie, pentru că vrea să devină medic: „Sunt foarte bucuroasă şi a fost o experienţă pentru mine. M-a copleşti bucuria. A fost greu. Am renunţat la multe pentru rezultatele obţinute. Mi-am dedicat timpul învăţatului şi a meritat“.

Elevi

Alexandru Mischie a reuşit şi el să obţină note maxime la Evaluarea Naţională. A optat pentru acelaşi liceu şi profil ca şi Teodora, pentru că îşi doreşte să devină medic: „Îi datorez mamei mele rezultatele obţinute, profesorilor mei de la clasă şi cu cei cu care m-am pregătit. Notele de 10 au însemnat multă muncă şi o bucurie mare, după ce am văzut rezultatele. Am renunţat la timp liber“.

Elevi

Alexandru Firuţi îşi doreşte să rămână în ţară după terminarea facultăţii, pentru că se simte legate de aceste locuri:

„Vreau să rămân în ţară. Nu vreau să plec din ţară, pentru că am un sentiment al gliei care îmi spune că trebuie să rămân aici. Nu pot să-mi dau seama de sacrificii, pentru că pregătirea a fost făcută în mod permanent. Eu m-aş simţi vinovat faţă de mine dacă aş sta o zi fără să fac ceva. A fost ca un reflex. O zi din viaţa mea, înainte de examene decurgea în felul următor: dimineaţa mergeam la cursuri, apoi mă pregăteam pentru materiile de bac şi de admitere la facultate, iar seara mi-o dedicam lecturii. Aş vrea ca elevii să-şi dea seamă că, în primul rând, cunoaşterea nu e ceva rău şi trebuie ca tot timpul să încerce să cunoască, să descopere, să treacă lucrurile prin propria conştiinţă“. 

Alexandru a mai precizat că banii primiţi îi va păstra pentru facultate.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite