Procurorul Moţa s-a înscris în cursa pentru funcţia de procuror general al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Emil Moța
Gheorghe Emil Moța

Gheorghe Emil Moţa, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, s-a înscris pentru ocuparea postului de procuror general al României. Acesta este cel care a efectuat ancheta de aflare a adevărului în cazul Țundrea, în urma căreia gorjeanul care a stat 12 ani în închisoare a fost declarat nevinovat.

Procurorul Moța a confirmat că și-a depus cererea de înscriere pentru ocuparea funcţiei procuror general:  „M-am înscris. Sunt anumite condiţii care trebuie respectate şi eu consider că mă încadrez. Nu ştiu câţi candidaţi sunt, pentru că nu s-a terminat perioada de depunere a cererilor de înscriere“.
Termenul limită pentru depunerea solicitărilor de înscriere este 3 octombrie, iar pe data de 5 octombrie vor fi făcute cunoscute numele procurorilor care au fost admişi să participe la concurs. Până pe data de 15 octombrie vor fi depuse proiectele candidaţilor la funcţia de procuror general, după care va urma o perioadă de evaluare până pe data 24 octombrie. Până la sfârşitul lunii va urma susţinerea interviului, urmând ca la începutul lunii viitoare să fie anunțat numele viitorului procuror general.

Procurorul Moţa s-a remarcat în urma dosarelor Mischie şi Ţundrea. Moţa este cel care a avut cea mai importantă contribuţie la aflarea adevărului în cazul lui Marcel Ilie Ţundrea, arestat în anul 1992, pentru uciderea şi violarea unei minore. Acesta a trimis din spatele gratiilor numeroase memorii prin care cerea redeschiderea anchetei, pentru efectuarea testului ADN, care-i va demonstra nevinovăția. Una dintre cereri a ajuns la procurorul Moţa, care i-a dat curs şi a solicitat la Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici» efectuarea testului ADN. Astfel, au fost depistate două tipuri de ADN, în trupul vicitimei, al ei și cel al criminalului, dar niciunul nu-i aparţinea lui Ţundrea. În baza acestei dovezi de nezdruncinat, Ţundrea a fost eliberat din închisoare, în anul 2004, după 12 ani petrecuţi în spatele gratiilor.
 
În urmă cu puțin timp, procurorul Moța l-a trimis în judecată pe cămătarul Doru Șerban, zis Habitu, iar în prezent desfășoară ancheta într-un alt dosar cu greutate, în care s-a început urmărirea penală față de primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, Dumitru Pîrvulescu, secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor, omului de afaceri Dan Radu Floarea şi faţă de doi funcţionari din cadrul Primăriei Peştişani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite