Descoperire arheologică de excepţie realizată de un căutător de comori: vase din bronz şi ace de pescuit, vechi de peste 2000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un târgujian pasionat de căutarea de vestigii istorice a făcut o descoperire de senzaţie. Acesta a găsit cu ajutorul unui aparat de detectat metale mai multe vase din bronz, săgeţi şi ace de pescuit care datează, conform primelor indicii, de aproximativ 2000 de ani.

Descoperirea a fost făcută de târgujianul pasionat de căutarea de comori în judeţul vecin, Hunedoara, în zona Valea cu Peşti şi Valea cu Brazi. Obiectele găsite au fost lăsat în costodia Muzeului Judeţean de Istorie. Potrivit legii, acesta are dreptul să beneficieze de 30% din valoarea pieselor găsite, în cazul în care vor fi supuse unei evaluări. 

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Gorj, a spus că vestigiile descoperite au o valoare foarte mare: „Avem artefacte din preistorie, patru vase de bronz întregi, mari, vechi de peste 2.000 de ani, găsite în zona Valea cu Peşti şi Valea cu Brazi. Au mai găsit vârfuri de săgeată. Tot dânşii ne-au adus şi o roată de tanc, care va fi restaurată şi expusă. Fără îndoială că vom organiza o expoziţie cu obiectele aduse de căutătorii de comori şi le vom acorda şi câte o diplomă”.

Monede romane, descoperite pe Dealul Târgului

La Muzeul de Istorie se mai găsesc o serie de monede romane descoperite de un alt căutător pasionat din Târgu Jiu. Monedele au fost găsite chiar pe Dealul Târgului din apropierea municipiului.

image

Conducerea Muzeului Judeţean precizează că este posibil ca zona Dealul Târgului să fie declarată sit arheologic.

image
„Patrimoniul muzeu se îmbogăţeşte cu aceste obiecte. Zona Dealul Târgului va fi declarată sit arheologic şi doar arheologii vor putea săpa acolo,

a spus Dumitru Hortopan. 

70 de persoane autorizate de să folosească detectoare de metale

image

„În Gorj există cam 70 de căutători de comori, care au detectoare de metale şi aceştia aduc diverse obiecte importante la Muzeul Judeţean Gorj. Mulţi dintre aceştia sunt din zona Rovinari şi Motru şi caută fier vechi. Unii dintre dânşii ne-au adus obiecte extrem de importante, pe care le-au donat Muzeului Judeţean Gorj“, a precizat Dumitru Hortopan. 

Pot să primească 30% din valoarea obiectelor descoperite

Persoanele care găsesc obiecte ce pot avea valoare de patrimoniu au obligaţia să anunţe poliţia, autorităţile sau pe reprezentanţii muzeului. Obiectele găsite ajung la un muzeu, iar căutătorii pot primi şi bani. „Patrimoniul muzeu se îmbogăţeşte cu aceste obiecte. Zona Dealul Târgului va fi declarată sit arheologic şi doar arheologii vor putea săpa acolo. Cei care găsesc astfel de obiecte au obligaţia de a anunţa autorităţile în 72 de ore, altfel comit o infracţiune. Dacă este vorba de obiecte deosebit de valoroase, 30% din valoarea respectivă poate fi a celui care a găsit-o. Obiectele sunt evaluate, dar majoritatea pieselor sunt donate”, a mai spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite