Un gorjean a reprezentat România la cea mai importantă întâlnire a bibliotecarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Mituică la conferința din SUA
Constantin Mituică la conferința din SUA

Constantin Mituică, 51 de ani, angajat în cadrul Bibliotecii Județene «Christian Tell», a reprezentat România la Conferința Asociației Bibliotecarilor Americani, considerat a fi cel mai important eveniment din domeniul bibliotecar din lume.

Deplasarea gorjeanului a fost sponsorizată printr-un grant particular obținut de către mentorul acestuia din SUA, care lucrează în cadrul Universităţii Arkansas. Vizita din America a avut două părți. În prima, gorjeanul a vizitat bibioteca și obiectivele culturale din orașelul Fayetteville, iar în partea a doua a participat le conferinţa bibliotecarilor, care s-a desfăşurat într-o suburbie a oraşului Los Angeles.
Anul trecut, am participat la Conferinţa anuală internaţională a Asociaţiei Bibliotecarilor Americani, care s-a desfăşurat în New Orleans. În urma participării, m-am gândit că România merită să fie mai vizibilă şi am depus o prezentare care a fost selectată. Am beneficiat de un grant particular pe care a reuşit să-l obţină mentorul meu, care lucrează la Universitatea din Arkansas. Sponsorizarea s-a ridicat la suma de aproximativ 3300 de dolari, la care s-a adăugat şi o diurnă pentru asigurarea mâncării, care a fost acordată de Consiliul Judeţean Gorj“, ne spune bibliotecarul cum a reușit să ajungă în SUA.

Constantin Mituică a vizitat biblioteca orașului Fayetteville,  și a fost impresionat de rolul acesteia în viața comunității: „În oraşul Fayetteville, biblioteca este un loc destinat comunităţii şi maselor, pe când la noi se consideră că este un spaţiu destinat elitelor. Tehnologia este foarte înaintată. De asemenea, în cadrul bibliotecii din Fayetteville, un orăşel de aproximativ 70.000 de locuitori, există diverse spaţii pentru socializare pe diferite categorii de vârstă. Biblioteca a fost premiată, fiind considerată una dintre cele mai bune din SUA. M-a surprins cererea primarului oraşului Fayetteville, care a dorit să ne întâlnim. M-a întrebat ce opinie am despre biblioteca din oraşul lor şi a fost încântat că am ales să vin în localitatea lor. Am fost invitat să identificăm posibilităţile de cooperare“.

Bibliotecarul gorjean s-a numărat printre cei 20 de reprezentanți din diferite țări ale lumii care au fost invitați să participe la Conferinţa anuală a Asociației Bibliotecarilor, alături de cei 100 de bibliotecar americani. Doar patru prezentări au fost aprobate pentru a fi expuse în cadrul conferinţei, una dintre acestea fiind cea a lui Constantin Mitruică, care le-a vorbit participanților despre activitatea «grupului de impact» a programului Biblionet din care face parte. Bibliotecarul este coordonatorul județean al programului Biblionet, finanțat de patronul de la Microsoft, «Bill și Melinda Gates».

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite