Coloana fără de Sfârşit va fi cercetată cu o dronă. Specialiştii vor să afle nivelul de degradare a operei lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloana fără de Sfârşit va fi cercetată cu un dispozitiv asemănător unei drone de către specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică Bucureşti, care vor să stabilească gradul de degradare a operei lui Constantin Brâncuşi.

Specialiştii Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică au fost prezenţi la Târgu Jiu pentru a efectua o cercetare complexă cu un laborator mobil, care foloseşte tehnologie performantă, de ultimă generaţie, pentru a stabili starea în care se află operele lui Brâncuşi. Scanarea cu laser redă în detaliu gradul de uzură al operelor, fie că este cauza de factori antropici sau de factorii de mediu. Partea superioară a Coloanei fără de Sfârşit nu a putut fi, însă, analizată, pentru că specialiştii nu au avut la îndemână schele pentru a ajunge la zonele pe care au apărut o serie de pete. Astfel, lucrătorii centrului de excelenţă vor reveni în luna octombrie pentru a realiza cercetarea Coloanei lui Brâncuşi cu ajutorul unui dispozitiv care va zbura către părţile superioare ale operei. „Analizele care s-au făcut acum fără ridicare de schelă şi fără vehiculul aerian cu care intenşţionm să venim în noiembrie şi au fost efectuate la primul tronson şi au constat în analize fizico-chimice“, a spus Roxana Răzvan, reprezentanta Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Optoelectronică, din subordinea Ministerului Cercetării.

Cea mai complexă cercetare

Roxana Răzvan a precizat că cercetatea care a fost făcută la Târgu Jiu a fost cea mai complexă dintre toate efectuate până acum şi va fi pusă la dispoziţia restauratorilor pentru a stabili ce măsuri trebuie luate. Activităţile derulate la Târgu Jiu de angajaţii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Optoelectronică se vor încheia vineri.

Cercetare

  „Echipa care a fost prezentă la Târgu Jiu a fost formată din şase persoane, iar alţi trei au fost activi la sediul Institutului de la Măgurele. O parte din date, pentru că este vorba de un volum iomens de informaţii, s-au prelucrat într-o formă preliminară şi sunt în faza de procesare. Am avut activităţi deosebit de fructuoase, care ne-au ajutat să ne apropiem de un pachet care defineşte din punct fizico-chimic obiectele studiate: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi o parte din analize au fost făcute la Coloana fără Sfârşit, dar aici vom reveni. Această activitate a fost un succes şi pentru noi pentru că nu am avut niciun incident tehnic. Toate etapele s-au desfăşurat în condiţii bune. Ne aşteptăm să avem rezultate într-un timp foarte scurt, care ţin atât de caracterizarea obiectelor, cât şi a posibilităţilor noastre de a exprima comportarera lor în timp. Cu siguranţă vor fi făcute multe aprecieri calitative, care vor fi interpretate şi analizate într-o echipă pluridisciplinară“, a precizat Roxana Răzvan. 

Cea mai complexă cercetare 

Roxana Răzvan a precizat că este cea mai complexă cercetare realizată până acum de Centrul de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice:

dinamicii suprafeţei şi a eventualelor degradări fizio-chimice şi chiar biologice. (...) Până în acest moment nu am identificat o urgenţă de restaurare din urmărirea rapidă a datelor. (...) Avem analizate care nu s-au mai aplicat şi nici m ăcar nu s-au asociat pentru alte monumente din ţară. Este pentru prima dată când acest pachet de informaţii cuprinde un număr impresionant de date, din care vă pot enumera: analiză chimică, dimensionare cum are acurateţe, cromonometrie, emisivite termică, analize geo-fizice, pentru structuri. Este cea mai complexă investigaţie făcută până acum, cu cel mai mare numărde elemente asociate“.

Conform reprezentantului Centrului, prime date despre starea operelor voir fi furnizate în luna august, iar pachetul integral de informaţii va fi disponibil până la sfârşitul toamnei viitoare. 

Sistem de monitorizare prin senzori a ansamblului 

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de artă „Constantin Brâncuşi“, a precizat că se va constitui o comisie de specialişti care va urmări comportarea operelor: „Am purtat discuţii pentrua  constitui o comisie de pluridisciplinară. Sperăm că în octombrie să, avem constituită o astfel de comisie, astfel încât toată baza de date să poate fi analizată şi să fie luate deciziile cele mai bune. De asemenea, se va întocmi o strategie de intervenţie. Avem în vederea punerea la punct a unui sistem de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu brâncuşian, astfel încât să avem date în timp real despre ceea ce se petrece“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite