FOTO VIDEO Vacanţă în România: Cheile Sohodolului, între raiul alipiniştilor şi misticul picturilor rupestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheile Sohodolului, împânzite de corturi
Cheile Sohodolului, împânzite de corturi

Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, poate fi considerată destinaţia de vacanţă cea mai potrivită pentru cei care vor să scape de caniculă şi să pătrundă pe tărâmul de poveste ale frumoaselor peisaje carstice ale României, un adevărat rai al apiniştilor. Vă invităm la un nou reportaj din cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Zona, care are statut de arie naturală protejată, se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Târgu Jiu, astfel că este unul dintre locurile preferate ale locuitorilor reşedinţei judeţului Gorj pe perioada verii.

Cheile Sohodolului se bucură de o mare popularitate şi printre doljeni, care vin în număr foarte mare să-şi petreacă vacanţa în inima naturii. Odată ajuns acolo, îţi doreşti să te întorci cu prima ocazie, pentru că zona îţi rămâne în suflet. Temperatura este mai mică, în medie, cu zece grade Celsius. Umbra stâncilor şi apa râului Sohodol prin care mişună păstrăvii sunt principalii factori care duc la scăderea gradelor din termometre. 

Fiecare colţ de stâncă, fiecare loc prin care apa răzbate victorioasă îţi dă ghes să renunţi la maşină şi să parcurgi pe jos mare parte din cei zece kilometri ai Cheilor. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante. Locul este frecventat de zeci de alpinişti din ţară, dar şi de peste hotare, mai ales că în zonă sunt amenajate o mulţime de trasee pentru căţărare.

Cum se ajunge 

Datorită reliefului carstic din zonă, care cuprinde valori de patrimoniu şi specii rare de plante, Cheile au primit statutul de arie protejată, iar taxa de intrare este de 10 lei. Situate în apropiere de comuna gorjeană Runcu, la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a Drumului Naţional 67, Cheile Sohodolului au forme unice, imposibil de reprodus de mâna omului. Dacă te afli în oraşul lui Brâncuşi, ca să ajungi aici trebuie să te îndrepţi spre Baia de Aramă. 

După 15 kilometri de mers cu maşina virezi la dreapta, iar după încă cinci kilometri îţi apare în faţă satul Runcu. La mai puţin de trei kilometri de centrul satului, Cheile Sohodolului te obligă să laşi la intrare grijile şi viaţa agitată de la oraş.

Peştera cu picturi rupestre

Minunăţiile naturii se întind pe aproximativ zece kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan şi se aseamănă cu un canion săpat în stâncă. Sus, pe creste, turiştii sunt întâmpinaţi de formaţiuni de roci modelate de forţa vântului. Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul.

Aria naturală protejată din nordul judeţului Gorj atrage anual mii de turişti din ţară şi din străinătate. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre reperele impresionante ale acestei zone. Peştera Popii, aflată la intrarea în Chei, este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre cu siluete antropomorfe de culoare neagră.

Zona este de una de legende. Cadrul natural deosebit al Cheilor Sohodolului a fost folosit la filmarea scenelor din filmul Trandafirul Galben, cu Mărgelatul. 

Raiul alpiniştilor

Vara, dar şi toamna, alpiniştii iau în piept muntele pe cele mai dificile trasee de căţărat din zonă. Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. Toamna, aici se desfăşoară un concurs de alpinism, la care participă sute de iubitori ai muntelui. În prezent există nu mai puţin de 120 de trasee de escaladă sportivă, având grade de dificultate diferite.

Castanii seculari şi pericolul viperelor

În canionul gorjean pot fi observate, în special primăvara, peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, de la garofiţa de stâncă, sămânţa soarelui, spânzul purpuriu până la struţişor. Se spune chiar că aici sunt castani seculari plantaţi înainte de anul 1859. Mare atenţie însă la şerpi! Călătorul se poate trezi la picioare cu vipere cu corn, dar acestea nu devin agresive dacă nu se simt ameninţate. 

Deşi acesta e un pericol rar, este bine să fiţi vigilenţi şi să ţineţi cont că aici există şi zone fără semnal de telefonie mobilă.

Cazare pentru toate gusturile

Există mai multe modalităţi de cazare în zona Cheile Sohodolului. Cei care sunt dependenţi de condiţiile timpurilor prezente pot să apeleze la una dintre numeroasele pensiuni din comuna Runcu. Tarifele de cazare pornesc de la 80 de lei şi ajung până la 150 de lei. Pensiunile sunt puse la punct şi, unele, dispun de piscină sau de terenuri de sport. Cei care vor să trăiască o experienţă unică în inima naturii pot să-şi amplaseze un cort, dar acest lucru trebuie făcut în timp util deoarece zona este foarte solicitată de cei care caută acest timp de petrece a sejurului. 

O altă facilitate este oferită de existenţa a mai multor păstrăvării, unde kilogramul de peşte se vinde cu 20 de lei. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Înapoi în trecutul neamului românesc, plimbare desculţ prin viaţa la ţară din Gorj


FOTO VIDEO Vacanţă în România: mănăstirile Brâncoveni, Clocociov şi Mâineşti, locuri care te aduc mai aproape de istorie şi Dumnezeu


FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite