Cimitire impresionante din România. De la „veselia“ de la Săpânţa până la „Raiul animalelor“ din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentele funerare din cimitirul Bellu sunt deosebite FOTO Adevărul
Monumentele funerare din cimitirul Bellu sunt deosebite FOTO Adevărul

Cimitirul este un loc aparte, nu doar al tristeţii şi al aducerii aminte. Este şi o lume a simbolurilor, a semnificaţiilor unor culturi sau religii, precum şi a monumentelor funerare care sunt adevărate capodopere.

Cimitirul Bellu din Bucureşti este cel mai faimos din ţară, pentru că aici sunt înmormântaţi mulţi dintre artiştii, sciitorii şi marii oameni ai României. Printre aceştia se numără: Eminescu, Creangă, Sadoveanu, Maria Tănase şi Amza Pelea. Este considerat cel mai important cimitir din ţară. A fost deschis în anul 1859 pe o fostă grădină privată care aparţinea lui Barbu Bellu.

Multe dintre monumentele funerare, sculpturile şi statuetele care se află în cimitir sunt adevărate lucrări de artă. Dintre acestea, cele mai impresionante sunt monumentul „Durerii“ dedicate celor doi fraţi care s-au căsătorit fără să ştie relaţia pe care o aveau şi s-au sinucis în momentul în care au aflat, statuia „Doamnei cu umbrelă“, dedicată unei amante pe care soţia a hărţuit-o până după moarte, statuia „Aviatorilor“, sculptura de pe cavoul Iulie Haşdeu. 

Cimitirul animalelor 

Cimitirul animalelor din comuna Căţelu, aflat în apropiere de Bucureşti, este unic în România. Cimitirul poarte numele „Raiul animalelor“ şi a fost înfiinţat în anul 2003 de către un iubitor de animale, care a fost instructor de dresaj canin. 
 

Fiecare specie are un anumit sector. Există parcele pentru câini, pisici, rozătoare, reptile, păsări şi chiar pentru animale mai mari, cum ar fi caii. În dreptul locului în care sunt îngropate animalele există o placă comemorativă. Stăpânii animalelor sau oricine doreşte poate să vină şi să viziteze cimitirul. 

Capela din Cimitirul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“

Cimitirul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Satul Mare este unul dintre cele mai interesante din ţară. Punctul de atracţie îl reprezintă capela familiei Popp. Monumentul funerar a fost construit la iniţiativa lui Aurel Popp, un artist din Satu Mare. În aceasta se află cripta familiei Popp. Capela are un stil arhitectural aparte şi este amplasată între două cimitire, cel ortodox şi cel greco-catolic. Din acest motiv se mai numeşte „Capela din Răspântie“. Monumentul a fost realizat în anul 1935, fiind considerat şi acum o bijuterie arhitecturală, fiind o combinaţie între mai multe stiluri. Capela are hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. 

Cimitirul evreiesc „Filantropia“

Cimitirul evreiesc „Filantropia“ aparţine evreilor aşkenaz. Aici se află mormintele mai multor personalităţi culturale, cum ar fi : Mihail Sebastian, Iosif Sava sau Barbu Nemţeanu. Monumentele funerare sunt realizate dintr-o piatră care s-a înnegrit, patina timpului fiind pregranantă. Aici se află şi mormântul lui Adolf Hittler, un evreu de meserie pălărier, care a trăit în secolul al XI-lea. Inscripţia a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost refăcută ulterior. 

Cimitirul „Viu“

Cimitirul Maritim se află în Sulinam, dar localnicii îi spun cimitirul „Viu“. A fost înfiinţat la începutul secolului al XIX-lea, când Sulina era un oraş port. În cimitir sun înmormântaţi oameni din diferite religii şi naţii, pe care viaţa i-a purtat în aceste locuri. Fiecare persoană înmormântată are o poveste aparte, iar mormintele au monumente funerare deosebite. În acest cimitir îşi doarme somnul de vecinepoata domnitorului Ioan Sturdza din Moldova. 

Cimitirul „Vesel“

Cimitirul „Vestel“ de la Săpânţa este cel mai cunoscut şi vizitat din ţară, fiind un adevărat loc de atracţie turistică. Crucile sunt personalizate. Conţin desene realizate într-un stil naiv, epitafuri în care este descrisă persoana decedată. Cimitirul era unul simplu, specific zonei rurale, dar un meşter cruce a realizat în anul 1935, o cruce mai lată pentru a fi scrise versurile. Culoarea cel mai frecvent întâlnită este albastrul, care semnfică cerul şi imortalitatea. De obicei, versurile de pe cruci sunt amuzante. 

Cimitirul aflat pe lista UNESCO 

Cimitirul din Deal, din Sighişoara, se află pe lista UNESCO. Aparţine Bisericii Evancghelice din Deal şi este foarte vechi. Aici se găsesc pietre funerare din secolul al XVIII-lea. Aici îşi dorm somnul de veci în special saşii de viţă nobilă. De asemenea, monumentele funerare sunt deosebite, având diferite motive specifice zonei şi tradiţiei saşilor şi cultului evanghelic.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite