Cele mai importante sărbători din satul românesc. Cu ce produse sunt atraşi turiştii: de la brânza făcută la stână la dulceaţa de soc şi mierea de tei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ ADEVĂRUL
FOTO ARHIVĂ ADEVĂRUL

Manifestările care se desfăşoară în satele din România sunt din ce în ce mai atractive pentru turişti, pentru că aici se găsesc produsele tradiţionale care lipsesc de pe rafturile hypermaketurilor, dar şi atmosfera de altădată.

Unele dintre manifestările organizate în satele din România au o tradiţie de secole. Pentru că se apropie perioada concediilor, aceste sărbători în care produsele realizate de meşterii populari, muzica şi portul sunt la ele acasă pot reprezenta alternative de petrecere a timpului liber. 

Ziua Satului Românesc se desfăşoară în perioada 10-12 mai, la Cluj Napoca, în Piaţa Unirii, şi are ca scop promovovarea satului românesc, a tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare. Astfel, în perioada respectivă sunt organizate târguri cu diferite tematici: agroturism,  târg de flori, de produse culinare şi al meşterilor populari. 

Sărbătoarea Teilor are loc în zilele de 29 şi 30 iunie în comuna Luncaviţa, din Tulcea, unde există păduri întinse de tei, de unde provine şi denumirea manifestării. O parte însemnată dintre localnici sunt apicultori şi profită de florile de tei din belşug. Astfel, specialitatea acestei localităţi o reprezintă mierea de tei. La Sărbătoarea Teilor se desfăşoar şi un festival de muzică populară şi uşoară. 

Festivalul Slănicului se desfăşoară în zilele de 6-7 iulie, în localitatea Mânzăleşti, din judeţul Buzău. Are loc pe Platoul Meledic, iar în acest an va avea loc cea de-a 46-a ediţie. Copiii din comună prezintă un obicei străvechi, iar pe scena festivalului sunt prezenţi interpreţi şi ansambluri de muzică populară. 

Nedeia de la Polovragi este cel mai mare bâlci din România care se întinde o suprafaţă de aproximativ şapte hectare. Se desfăşoară între 14-20 iulie şi îl marchează pe Sfântul Ilie. Datează de sute de ani, aici fiind pe timpuri locul de întâlnire dintre crescătorii de animale şi comercianţii veniţi din Ardeal, care făceau diferite trocuri. Acum, un târg imens se desfăşoară în fiecare an la care se comercializează diferite produse de ceramică, pielărie, veşminte populare şi diferite mărfuri. Bâlciul este precedat de o paradă a portului şi dansului popular. 

Târgul de fete de pe Muntele Găina este cea mai cunoscută sărbătoare sătească din România, care se desfăşoară în comuna Avram Iancu, din judeţul Alba, în perioada 20-21 iulie. Târgul datează de la jumătatea secolului al XIX-lea şi are loc pe Muntele Găina. Oamenii din Apuseni veneau la târgi pentru a-şi cumpăra cele necesare traiului şi pentru a se simţi bine, dar şi pentru a întâlni fete bune de măritat. Acestea îşi pregăteau zestrea şi de multe ori nu se mai întorcea la părinţi. Acum, pe Muntele Găina se desfăşoară un târg cu produse tradiţionale şi spectacole de muzică populară. 

Festivalul Secerişului are loc în zilele de 20 şi 21 iulie şi are ca scop prezentarea tradiţiilor străvechi. Muzica populară este nelipsită, la fel ca şi băuturile şi mâncărurile tradiţionale. 

Nedeia Munţilor, de la Fundata, din judeţul Braşov, a căpătat în ultima perioadă o amploare deosebită. Se desfăşoară pe 21 şi 22 iulie şi sunt prezentate meşteşugurile străvechi, precum şi produsele tradiţionale De asemenea, vizitatorii pot vedea o paradă a costumelor populare şi pot asculta muzică populară. 

Festivalul Plăcintelor de la Târgul Ocna, judeţul Bacău, are loc în perioada 3-5 august. Bătrânii participă la acest festival şi se întrec în reţete de plăcinte care mai de care mai gustoase. Un juriu desemnează cea mai gustoasă plăcintă. 

Festivalul Dulceţii se desfăşoară în localitatea Izvoarele, din Prahova, în perioada 23-25 august. Aici pot fi degustate şi achiziţionate tot felul de dulceţuri, compoturi şi sucuri naturale. Dulceaţa de soc este specifică zonei Prahovei. 

Festivalul Brânzei şi Ţuicii se desfăşoară între 23 şi 25 august la Răşinari. Produsele specifice acestei manifestări sunt brânza preparată la stână şi ţuica la cazan din zona Mărginimea Sibiului, dar la festival participă producători şi din alte părţi ale ţării. Ansamblurile de muzică populară sunt nelipsite. 

Sărbătoarea Muşcatelor este organizată în luna august la Moeciu, în judeţul Braşov. Manifestarea se desfăşoară la Muzeul Etnografic din Bran şi constă expoziţii florale, spectacole de muzică populară şi uşoară, parade ale portului popular. Localnicii preziuntă şi diverse produse culinare preparate cu muşcate. 

Festivalul Tămâioasei se desfăşoară în localitatea Pietroasele, din judeţul Buzău, în ultima zi din luna august, când poate începe culegerea strugurilor. Se prezintă şi metode tradiţionale de preparare a vinului, din strugurii zdrobiţi cu picioarele. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite