Ce combinaţii a făcut fostul prefect de Gorj, Mugurel Surupăceanu, pentru a vinde la ROMSILVA un utilaj adus din Ucraina, folosit la operaţiuni militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prefect şi deputat de Gorj, Mugurel Surupăceanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Acesta acuzat de comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu cu privire la vânzarea unui utilaj folosit de armată către ROMSILVA. În acest dosar, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea mai multor şefi din ROMSILVA.

În vara anului 2003, societatea Severom Trans SRL, firmă considerată fantomă, a importat din Ucraina un buldozer universal cu macara hidraulică, pe şenile, tip militar, construit pe şasiu de tanc, model 1978. Utilajul avea în faţă o lamă în formă de V, iar în spate un braţ hidraulic. Conform declaraţiei vamale de impor, utilajul avea o valoar de 6250 euro. Utilajul nu avea alte documente în afara celor vamale şi a facturii, cum ar fi carte tehnică sau un certtificat de calitate. „Utilajul în cauză era destinat folosirii de către trupele de geniu pentru îndepărtarea obstacolelor, consumând în jur de 80 de litri de motorină pe oră, acesta fiind necorespunzător din punct de vedere preţ/economicitate/eficienţă şi utilizarea lui în aplicaţii civile, necesitând pentru manevrare cel puţin doi operatori“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Utilaj folosit la operaţiuni militare

Anchetatorii au descoperit din documentele vamale de la cine a fost achiziţionat utilajul. Este vorba de o companie de stat din Ucraina, care se ocupa cu activităţi cu exportul şi importul de produse şi servicii cu destinaţie militară, inclusiv armament, muniţii, echipament militar şi special, piese de schimb şi componente, explozibili. 

Utilajul a fost descărcat în staţia CFR Rovinari, destinatar fiind societatea Energoreparaţia Rovinari, al cărei asociat şi administrator era Mugurel Surupăceanu, care mai era atunci asociat şi administrator la alte firme. Utilajul a staţionat în incinta societăţii Maestro, condusă tot de surupăceanu, până în anul 2004, acesta nereuşind să-l vândă. Utilajul a fost testat în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Romsilva, dar a suferit mai multe avarii, fiind ulterior reparat şi vopsit într-o altă culoare, după care a fost transportat în Călăraşi. 

Demersuri pentru achiziţionarea utilajului

În primăvara anului 2004, Ion Dumitru, directorul general al Romsilva l-a informat pe directorul Direcţiei Tehnice că în Gorj se află un utilaj care ar putea fi folosit la pregătirea terenului pentru replantare, solicitându-i să testeze utilajul. Acesta a fost testat în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Gorj, care au întocmit o notă de constatare şi au arătat că nu se recomandă utilizarea utilajului la pregătirea terenului pentru regenerare şi replantare puiet. 

La doar două zile după numirea lui Surupăceanu în funcţia de prefect de Gorj, Ion Dumitru a numit o nouă comisie de evaluare a ofertelor, deşi cu o lună înainte numise o altă comisie. În vara aceluiaşi an a apărut şi oferta de la firma Eufrat, condusă în fapt tot de Surupăceanu, dar care era administrată de apropiatul acestuia Bogdan Florin Stanciu, pentru că Surupăceanu fusese numit la data de 21 aprilie prefect al judeţului Gorj. În oferta firmei lui Surupăceanu se propunea achiziţionarea a două utilaje. În oferă se menţiona că buldoexcavatorul putea fi folosit la construcţia de drumuri forestiere şi consuma 45 litri motorină/oră în relanti şi 55 litri în timpul lucrului, situaţie nereală. Preţul acestuia era de 179.000 de euro + TVA. Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii, a redactat nota de propunere a achiziţionării utilajelor. Imediat, Consiliul de administraţie al Romsilva a aprobat organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea de utilaje, deşi nicio direcţie silvică din ţară nu solicitase achiziţia unui asemenea utilaj.

Cum a fost introdusă în combinaţie firma Eurosport Trading 

Sub motivul că Eufrat nu este eligibilă să particpe la licitaţie, în combinaţia lui Surupăceanu a fost introdusă firma Eurosport Trading SA Târgu Jiu, condusă de Ilie Gogâlniceanu, un apropiat al fostului director de la Complexul Energetic Turceni, Dumitru Cristea, acolo unde a ajuns cel de-al doilea utilaj deţinut de Surupăceanu. Eurosport Trading are printre obiectele de activitate şi comercializarea de maşini agricole.

„Inculpatul Surupăceanu Mugurel i-a cerut martorului Gogâlniceanu Ilie să participe la această licitaţie la Regia Naţională a Pădurilor, în calitate de ofertant, urmând ca în schimbul favorului să primească o diferenţă de preţ, care, la vremea respectivă, anul 2004, a fost de 50 milioane lei vechi sau 100 milioane ROL. De asemenea, inculpatul i-a spuis martorului că el se va ocupa de toată operaţiunea de ofertare“,

se precizează în rechizitoriu. 

Banii au fost viraţi imediat în contul firmei lui Surupăceanu 

Potrivit procurorilor anticorupţie, Romsilva a virat suma de 8,5 miliarde lei vechi pentru utilajul cumpărat în data de 16 decembrie 2004, dată la care societatea Eurosport i-a dat mai departe societăţii Eufrat, reţinându-şi suma de 100 milioane lei, aşa cum conveniseră. Anchetatorii consideră că Surupăceanu a  avut un rol determinant în derularea operaţiunii, „interpunerea altor persoane sau societăţi fiind făcută doar cu intenţia de a încerca ascunderea adevăratului beneficiar al tranzacţiei“, mai arată procurorii DNA. Potrivit acestora, preţul plătit de Romsilva pentru achiziţionarea utilajului de la Surupăceanu este echivalentul unui nou dotat chiar cu aer condiţionat. 

Lucrătorii de la Direcţia Silvică Călăraşi au încercat sî folosească utilajul, dar acesta era inutilizabil. 

Condamnări cu suspendare

În anul 2013, Ion Dumitru, fost deputat PSD şi fost manager-director general al RNP – Romsilva, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul Romsilva II. Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii, şi Elena Dumitru, fost director al Direcţiei Economice, ambii membri în Consiliul de Administraţie al RNP Romsilva, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

De asemenea, Bogdan Florin Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Târgu-Jiu, a primit tot trei ani de închisoare cu suspendare. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite