Bătrânul erou din lupta de la Podul Jiului, din Primul Război Mondial: a fost torturat de nemţi pentru că a refuzat propunerea lor de a fi numit primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marin Petrescu este unul dintre eroii luptei de la Podul Jiului, care a avut loc în Târgu Jiu, în Primul Război Mondial, la data de 14 octombrie 1916. Acest episod din istoria României reprezintă unul dintre momentele măreţe de eroism de care au dat dovadă românii. Pensionarii, copiii şi chiar femeile au apărat atunci oraşul, alături o companie de poliţişti, împotriva trupelor germane şi chiar au reuşit să respingă inamicul.

Localnicii din Târgu Jiu au reuşit să oprească, pentru o perioadă, înaintarea armatei române, ceea ce a permis regruparea acesteia. 

„O unitate inamică din Divizia 11 bavareză înainta fără oprelişti spre podul Jiului, (...) în dimineaţa zilei de 14 Octombrie. Oraşul era adormit şi aproape pustiu când s-a auzit strigătul cutremurător: Săriţi la pod, la pod! Şi toţi cei care nu se evacuaseră: bătrâni, femei, poliţiştii oraşului – 9 la număr – comandaţi de subcomisarul C. Popilian, s-a repezit spre dig şi pod“, menţinează profesorul Octavian Ungureanu descrie, în lucrarea  „Soldaţi fără uniformă, în bătălia de la Jiu“. 

Printre luptătorii din rândul civililor s-a remarcat un bâtrân, de 76 de ani, care ocupa poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Târgu Jiu. 

„Alături de comisarul Ioan Popilian, şi de alţi eroi, care au făcut ca astăzi să putem fi mândri că suntem români, s-a aflat şi un bătrân, un bătrân în vârstă de 76 de ani, un erou al oraşului, peste care nemeritat, s-a aşternut cenuşa uitării. Numele lui este Marin Petrescu. Deţinând demnitatea de preşedinte al Consiliului Judetean Târgu-Jiu, în acele momente dramatice, când inamicul încerca ocuparea oraşului, a încurajat, a mobilizat, a ajutat material şi efectiv a luptat cot la cot cu toţi cei care în acele momente de restrişte, cu sufletul zdruncinat de urgia ce se abătea asupra lor au găsit curajul, demnitatea şi nebunia de de a ataca armata germană. Acea înălţătoare nebunie pe care noi astazi o numim «Lupta de la Podul Jiului» a pus Târgu Jiul în rândul oraşelor martir primind ulterior din partea regelui Carol al II-lea, Virtutea Militară, într-o ceremonie care a avut loc în faţa Primariei din acea vreme, (astăzi clădirea a prefecturii)“.

arată Ion Ţârlea, un cercetător al istoriei locale pe pagina sa de Facebook.

Arestat şi bătut pentru că a refuzat să ocupe funcţia de primar al oraşului Târgu Jiu

După câteva zile de luptă, oraşul Târgu Jiu a fost ocupat de armata germană. Cu toate că luptase împotriva nemţilor, Marin Petrescu a primit propunerea din partea ocupanţilor de a conduce oraşul în calitate de primar, o recunoaştere a calităţilor sale organizatorice, însă acesta a refuzat categoric, ceea ce a dus arestarea şi torturarea sa.

„După lupta îndârjită, ce a dat un avantaj strategic armatei române în gestionarea frontului, oraşul a fost ocupat de armata germană. Deşi autorităţile germane au aflat de participarea lui Marin Petrescu la lupta de la podul Jiului, calităţile sale organizatorice, moralitatea şi influenţa lui în rândurile târgujienilor au fost numai câteva din motivele pentru care autorităţile germane i-au propus demnitatea de primar. Aratându-şi deschis indignarea în faţa acestei propuneri, a refuzat categoric. Refuzul şi sfidarea unui bătrân în vârstă de 76 de ani, i-a înfuriat pe nemţi, iar pentru asta, a fost închis, bătut şi schingiuit, dar Marin Petrescu şi-a păstrat cu dârzenie şi demnitate convingerile. A dat astfel o lecţie de demnitate cotropitorilor, dar totodată o pildă şi un exemplu înălţător pentru semenii săi. Un gest de sacrificiu ce însufleţeşte şi sădeşte speranţa“, mai prezintă Ion Ţîrlea.

A deţinut o librărie în Târgu Jiu

Marin Petrescu a supravieţuit războiului şi a trăi momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. „În fotografia medalion putem vedea că poartă două decoraţii: Crucea Comemorativă a Razboiului 1916 - 1917, iar cea de-a doua decoraţie cred ca este Serviciu Credincios. În imaginea panoramică, apar o parte din participanţii luptei de la podul Jiului, într-o reconstituire care a avut loc în 1933. Mergand pe urmele lui Marin Petrescu, am (...) aflat că, pe lângă funcţiile politice, a fost tipograf, librar şi editor, iar librăria din strada Unirii, colţ cu strada Popa Şapca, i-a aparţinut. Această librărie a avut o mare însemnătate importantă pentru viaţa literară a Târgu Jiului din acea perioadă“, a mai menţionat Ion Ţârlea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite