Asistentă medicală, sancţionată cu 10% din salariu, iar şeful Secţiei Ginecologie şi-a dat demisia sub formă de protest, în urma morţii unui bebeluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean, a dispus sancţionarea asistentei
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean, a dispus sancţionarea asistentei

O asistentă medicală de la Secţia Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a fost penalizată cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni, iar şeful secţiei şi-a dat demisia sub formă de protest, în urma morţii unui bebeluş în pântecele mamei.

Ancheta efectuată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu în urma morţii unui bebeluş în pântecele mamei a scos la iveală o serie de lucruri greu de imaginat. Ramona Oiţă şi-a pierdut copilaşul pe data de 11 ianuarie. Familia acesteia susţine că a început să se simtă rău după o injecţie administrată de un medic. Femeia a anunţat asistenta medicală despre faptul că nu se simtă bine, dar cadrul medical nu a făcut niciun demers pentru a anunţa medicul de gardă, ci a trimis-o pe femeie în salon. Motivaţia prezentată de aceasta a fost că în zece minute se schimba tura şi personalul medical care urma să vină la serviciu urma să se ocupe de pacientă, însă a fost prea târziu pentru că fătul a murit. 

Asistenta a considerat că nu sunt dureri de naştere

Tiberiu Tătaru a prezentat raportul comisiei şi desfăşurarea evenimentelor: „Managerul Spitalului a întocmit o comisie de analiză formată din directorul medical, directorul de îngrijiri, doctoriţa Ghimbaş, medic primar de specialitate, şi Oficiul Juridic. Din raportul comisiei am reţinut următoarele. Conduita medicală în acest caz a respectat protocolul intern al secţiei instuit de medicul şef de secţie. Pacienta a fost internată la ora 10,00, examinată ginecologic de doctorul Cheznoiu, care era de gardă. Acesta a dispus recoltarea probelor biologice pentru analize de laborator, rezultatele fiind normale, precum şi tratament specific şi indicaţia de monitorizare a gravidei conform protocolului intern. La ora 15,00, în funcţie de starea gravidei, medicul a dispus transferul acesteia la salonul de la Obstetrică-Patologică. La ora 20,00, la intrarea în serviciul de gardă, medicul Tetileanu a examinat ecografic pacienta, toţi parametrii fiind în limite normale, motiv pentru care nu a considerat că sunt necesare indicaţii terapeutice în plus, monitorizarea gravidei făcându-se conform protocolului intern. În jurul ore 6,50, pacienta s-a prezentat la sala de travaliu, precizând că prezintă dureri moderate. Asistenta Moţa Daniela a considerat că nu sunt dureri de naştere şi a trimis-o înapoi la salon. Asistenta care a intrat în tura I de dimineaţă, conform procedurilor, a trecut la consultarea BCP-urilor la toate gravidele, constatând absenţa acestora la pacienta în cauza, după care a anunţat urgent medicul de gardă, pe medicul Tetileanu“. 

Sancţionată peste „capul“ Comitetului Director 

Asistenta medicală a fost sancţionată peste capul Comitetului Director al spitalului, care a refuzat să aplice vreo sancţiune: „Comisia reţine ca abatere disciplinară săvârşită de asistentă faptul că nu a sesizat medicul de gardă în momentul în care pacienta s-a prezenta la sala de travaliu, acuzând dureri de abdomen. Doamna asistentă şi-a depăşit atribuţiile considerând că durerile pe care le prezenta nu erau de naştere, răspunderea pentru modificiările intervenite în evoluţia pacientei revenind categori medicului. Pentru aceste aspecte, managerul spitalului a decis ca nota de constatare să fie înaintată Consiliului etic al spitalului, Colegiului Medicilor şi Polţiei, care cercetează cazul. Totodată, în şedinţa Comitetului Director de astăzi, deşi toţi ceilalţi membrii ai Comitetului Director nu doreau aplicată nicio sancţiune, mi-am asumat decizia managerială de sancţionarea cu 10% pe o perioadă de trei luni a asistentei implicată în acest caz, care, conform notei de constatare, nu a respectat protocolul şi procedurile. Spitalul recunoaşte o parte din deficinţele administrative produse şi regretă ceea ce s-a întâmplat în acest nefericit caz“. 

Demisie ca protest

Adrian Tetileanu , şeful Secţiei ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, şi-a prezentat ca o formă de protest la presiunile din ultima perioadă în cazul bebeluşului care a murit în pântecele mamei. 

„Subsemnatul Adrian Tetileanu, medic primar Obstetrică Ginecologie, şef Secţie Ginecologie, în cadrul Spitalului Judeţean, vă rog respectuos să luaţi act de solicitarea mea de demisiona din funcţia de şef de secţie. Menţionez această solicitare ca o măsură de protest, nemulţumire faţă de campania agresivă a diverşilor factor faţă de persoanlul medical a celor două secţii de obstetrică-ginecologie în cadrul cărora îmi desfîăşoar activitatea zi de zi“
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite