FOTOGALERIE «Bijtuterii» din afișe electorale sau calendare bisericești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alain și Edit sunt supărați că nu își pot vinde lucrările
Alain și Edit sunt supărați că nu își pot vinde lucrările

Chiar dacă pare greu de crezut, revistele, calendarele bisericești sau afișele electorale sunt transformate în „bijuteriile“ unicat realizate de soții Alain și Edit, din Târgu-Jiu.

Fiecare obiect de podoabă are un model aparte, pentru că sunt realizate dintr-un material inedit: hârtia. Cei doi reușesc să transforme hârtia în brățări, coliere și cercei. Pentru a ajunge accesorii la mâinile sau gâturile femeilor, materialul trece prin mai multe operațiuni care durează câteva zile. Alain și Edit își procură materialul din deșeuri. Astfel, un afiș electoral uitat pe un gard poate fi  transformat într-un frumos colier, iar un calendar bisericesc vechi poate să devină o pereche frumoasă de cercei.

Alain și Edit sunt supărați că nu își pot vinde lucrările Pentru a ajunge la mâinile femeilor, hârtia trebuie să fie supusă la mai multe procese Reușesc să realizeze adevărate bijuterii din hârtie

Orice hârtie lucioasă poate fi folosită la confecționarea obiectelor de podoabă. Colierele astea roșii sunt făcute din afișele electorale ale USL, iar cerceii din calendare bisericești. Mai folosim și hârtia din reviste sau cea pentru împachetat cadourile. Pentru a ajunge coliere sau brățări, trebuie efectuate mai multe operațiuni care durează trei zile. Hârtia este tăiată în fâșii, apoi se măsoară, rulează și lipește. Urmează apoi lăcuirea cu trei straturi de lac ecologic, iar la final se înșiră pe elastic sau gută elastică, iar între ele punem pietre semiprețioase. Este mult de muncă. Recunosc că soția muncește mai mult decât mine, pentru că este mult mai răbdătoare și atentă. Sunt rezistente la apă. M-a sunat un prieten și mi-a spus că a stat o zi în apă și-au făcut nimic. Mai sunt care fac în România astfel de podoabe, dar puțini, pentru că la noi se apreciază mai mult chinezăriile“, ne spune Alain Gogoșanu, în vârstă de 43 de ani.

Nu pot să-și vândă „bijuteriile“

Alain și Edit au început să confecționeze „bijuterii“ din hârtie de doar câteva luni. „Ne-a spus un prieten că în străinătate se caută astfel de produse și am început și noi să le facem. La început a fost mai dificil, care orice activitate nouă, până am căpătat dexteritate“, ne spune Edit. Cea mai mare nemulțumire a celor doi este legată de faptul că nu pot să iasă cu produsele la vânzare din cauză că nu sunt înregistrați la Direcția de Finanțe, motiv pentru care și-au deschis o pagini pe facebook prin care încearcă să-și vândă creațiile: „Sunt puțin dezamăgit pentru că nu suntem lăsați să ieșim în oraș cu produsele noastre. Ni se cere de către organele de control de la diferite instituții să fim persoană fizică autorizată și să avem casă de marcat. Trebuie să cheltuim mulți bani și nu avem de unde pentru că ceea ce face noi nu cred că se poate numi afacere. Trebuie să eliberăm bon că vindem hârtie? Am deschis o pagină pe facebook, dar nu e același lucru. Mie îmi place să discut cu oamenii față în față și se le explic ceea ce le ofer spre vânzare“, ne spune Alain.

Cel mai vechi fabricant de mărțișoare din Târgu-Jiu

Alain lucrează în domeniul amenajărilor interioare. Acesta este gorjean get-beget, deși numele pe care-l poartă este de sorginte franceză. „Atunci când m-am născut erau în vogă Tarzan și Alain Delon. Bine că nu m-au botezat Tarzan. Dar este un scop în toate, pentru că și soția mea poartă un nume francez“, ne explică Alain originea numelui său. Acesta este unul dintre cei mai vechi producători și comercianți de mărțișoare din Târgu-Jiu. „Fac și vând mărțișoare hand-made de 20 de ani. Am început printr-o întâmplare hazlie. Am vrut să merg cu un prieten să bem o bere și nu aveam bani. Sora lui era profesoară de matematică și avea acasă foarte multe mărțișoare primite de la elevi. Am vândut o valiză de mărțișoare în centrul orașului și așa am făcut rost de bani pentru bere. Apoi m-a învățat cineva să confecționez mărțișoare și așa am început“, ne povestește Alain.

„Am făcut și tuburi din radiografii“

Târgujianul și-a pus imaginația la contribuție și a început să realizeze mărțișoare din tot felul de obiecte. Nu s-a limitat doar la acestea și a reușit să realizeze și vaze din sticle de diferite băuturi: „Îmi place să vând mărțișoare și să vorbesc cu oamenii. Am făcut din scoici, paie, pânză de sac, flori presate naturale, sfoară sau garniturile de la dopuri. Am făcut mărțișoare dintr-un fel de lut pe care-l băgam la uscat în cuptorul aragazului. Am făcut într-un timp și tuburi, pentru că trebuie să fiu în trend, și umblam pe la spitale după radiografii, după care le dezinfectam. Am trecut la o nouă etapă și am reușit să realizez și vaze din sticle de diferite băuturi. Le tăiam gâtul în forme diferite, după care le vopseam cu spray de mașină. Au avut mare succes. Cu mărțișoarele merge din ce în ce mai prost pentru că sunt omorât de China și oamenii preferă să cumpere ce este mai ieftin“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite