Târgu-Jiu: Victoria Saioc, mereu în slujba nevăzătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Victoria Saioc, mereu în slujba nevăzătorilor
Târgu-Jiu: Victoria Saioc, mereu în slujba nevăzătorilor

Cu un handicap vizual din tinereţe, are o cultură generală de invidiat şi o minte brici. A ascultat mii de cărţi audio şi a scris versuri şi proză.

 Ce îi place: Să asculte foarte multe cărţi în format audio. Îi place să-i modeleze pe oameni, încercând să-i integreze în societate. Îi place să fie ospitalieră cu toată lumea. Adoră să facă prăjituri.

Ce nu-i place: Hotărârile care se iau la nivel central de către guvernanţi. Nu-i place haosul în care se scaldă întreaga ţară. Nu-i place felul cum îi privesc unii oameni pe cei cu dizabilităţi. Urăşte obrăznicia cu care sunt tratate anumite persoane de către funcţionarii publici.  

Ce înseamnă să fi preşedinte al asociaţiei ?

Este foarte greu în postura de preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor. Numai un om legat de comunitatea respectivă poate să reziste.

Ce poet preferaţi?
Sunt un om de cultură şi îi apreciez pe toţi scriitorii. Prefer pe soţul meu, Floarian Saioc. Majoritatea cărţilor de poezii publicate mi le-a dedicat mie.

Victoria Saioc provine dintr-o familie de intelectuali din Târgu-Jiu. Tatăl, ofiţer în cadrul armatei şi mama, profesoară de franceză. „Tatăl meu, Nicolae Stăpânoiu Gvora, era un om foarte cultivat. Avea o bibliotecă imensă, acolo am început să-mi construiesc cultura generală. Am citit foarte multe cărţi când eram mică. Prin anul 1944 apăruse o nouă reformă a învăţământului şi tata a fost nevoit să ardă toate cărţile. Au mai rămas în pod doar istoria literaturii române de la origini până în prezent ediţia anului 1941 de George Călinescu şi alte dicţionare“, povesteşte Victoria Saioc. La vârsta de trei ai medicii i-au depistat o boală gravă de ochi. În timp a început să-şi piardă vederea în totalitate. Cu toate acestea a continuat să studieze mai departe la şcolile normale, catalogându-se drept luptătoare nativă. A urmat Liceul Ecaterina Teodoroiu, Institutul Pedagogic din Arad, Facultatea de Română Pură din cadrul Univesităţii din Timişoara, ultima instituţie de învăţământ absolvită fiind Facultatea de Filologie- Istorie de la Universitatea din Craiova. I-a plăcut limba şi literatura română şi vorbeşte fluent limba franceză. Talentată şi ambiţioasă, Victoria Saioc are o cultură generală de invidiat şi o minte brici. Participă la toate manifestările culturale, compune versuri şi proze.

A citit mii de cărţi şi a scris versuri şi proză

De la vârsta de nouă ani a început să compună poezii. A publicat diverse antologii de carte.  „De mică, îmi plăcea să citesc cărţi. Cred că am ajuns la câteva mii de edituri. Citeam şi ziua şi noaptea. Mai târziu ca studentă, din pasiunea am început să compun eseuri şi critică literară. În prezent scriu pentru revistele de specialitate ale „Asociaţiei Nevăzătorilor“ la care ocup din anul 2002 funcţia de preşedinte“. A predat timp de 22 de ani ca profesoară de limba română şi franceză.

Se implică în proiecte dedicate nevăzătorilor

Ca şi preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Gorj, Victoria Saioc reprezintă interesele persoanelor cu dizabilităţi din întreg  judeţul. „A intervenit asupra schimbării mentalităţii celor care nu pot vedea, determinându-i să înţeleagă că sunt nişte oameni normali cu nevoi speciale, iar societatea trebuie să-i ia aşa cum sunt“, adaugă preşedinţa Asociaţiei Nevăzătorilor . Aceasta s-a implicat în diverse proiecte destinate nevăzătorilor şi derulate de primăriile din Gorj. „Semnalele sonore de la principalele intersecţii din Târgu-Jiu sunt rezultatul colaborării mele cu reprezentanţii Primăriei, pentru ajutorarea persoanelor cu handicap vizual. Noi avem acest handicap fără voia noastră, dar încercăm să-l depăşim cu toţii “, încheie Victoria Saioc.


 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite