Târgu-Jiu: Valentin Groza se joacă cu cuvintele şi le face viaţa semenilor mai veselă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Valentin Groza se joacă cu cuvintele şi le face viaţa semenilor mai veselă
Târgu-Jiu: Valentin Groza se joacă cu cuvintele şi le face viaţa semenilor mai veselă

Umoristul gorjean are deja peste 60 de premii câştigate în ţară şi vrea să îşi publice materialele din care ar putea scoate în jur de zece volume.

Valentin Groza scrie de peste 12 ani poezie umoristică şi epigramă, proză umoristică şi alte texte care ţin de umor fiind şi caricaturist. Este vicepreşedintele Societăţii Umoriştilor Gorjeni din anul 2000  şi de atunci a încercat să contribuie la ridicarea umorului prin tot felul de iniţiative şi acţiuni dar acestea nu s-au bucurat de succes în rândul tinerilor: „Eram singurul gorjean premiat şi în ţară la festivaluri naţionale şi am decis că merită să atragem în acea societate toată gruparea umoriştilor şi să o împingem în faţă. Dar nu prea am avut rezultate. Cu timpul, s-a ales praful şi de societatea umoriştilor şi de cenaclul umoriştilor. Asta pentru că nu am fost capabili să mai descoperim tinere talente. E greu ca tinerii să vină către noi singuri, trebuie căutaţi pentru că noi nu mai ţinem nici acele şedinţe obişnuite cândva şi doar de 2-3 ori pe an ne mai vedem.”

Expunea fabule şi epigrame la gazeta de perete

Năsut poet ca tot românul, Valentin Groza spune că şi-a cultivat acest talent deşi era conştient că nu va putea câştiga bani din pasiunea sa: „Ca tot românul, fiecare dintere noi s-a născut poet iar după aceea dacă faci greşeala să continui pe liniia asta, e un pas pe care ţi-l asumi, pentru că din literatură niciodată nu se vor câştiga bani, aşa că rămâne doar o pasiune neplătită.” A început de mic, prin clasa a cincea, să scrie poezii iar la liceu şi-a făcut şi o gazetă de perete să pună acolo la vedere lucrările sale. „Expuneam fabulă, epigramă dar şi caricatură pentru că mi-a plăcut şi desenul şi sculptura. Am continuat să public cum era atunci tot prin gazete de perete iar prin 1998 am zis să încerc şi în umorul mare românesc. La primele trei participări la festivaluri naţionale am luat îmediat  premii” îşi aminteşte acum umoristul care a fost pentru prima dată premiat chiar la concusul Ion Cănăvoiu de la Târgu Jiu unde a luat premiul III.  „Aşa am intrat în lumea aceasta a umorului pe uşa din faţă” consideră Valentin Groza care după 12 ani de scrieri umoristice are peste 60 de premii naţionale câştigate peste tot prin ţară pe unde se organizează concursuri şi festivaluri de gen. Ultima isparvă de acest gen e cea de la festvalul de la Slatina, „Oletenii şi restul lumii”, unde a luat premiul I la fabulă.  Din păcate concursuri de gen nu sunt multe şi s-a rupt legătura dintre centrele umoristice din ţară aflându-se tot mai greu de un regulament al vreunui festival. Anul acesta a participat doar la trei festivaluri luând un singur premiu.

Vrea să îşi publice versurile de dragoste

Pentru că are foarte multe lucrări şi casa e plină de manuscrise, Valentin Groza e tentat să publice câteva cărţi dar spune că mai aşteaptă pentru a debuta cu o carte de poezie de dragoste: „Toţi colegii mă îndeamnă să public ori poezia ori fabula. Am păstrat tot, nimic nu se pierde din tot ceea ce scriu. Dar nu vreau să debutez cu epigramă sau fabulă ci cu poezie de dragoste dar parcă nu am chiar totul complet acum pe acest segment. Vreau să strâng cât mai multe lucrări şi să fie o carte într-adevăr de valoare. Mi-e teamă de critică şi nu vreau să public de dragul de a publica. S-au strâns multe, ar fi de publicat cam 8 sau 10 volume de poezie, epigramă şi fabulă.” Pensionar acum, umoristul are mai mult timp pentru a scrie şi pentru a merge la festivaluri dar banii cu care sunt răsplătite aceste premii care le câştigă sunt foarte puţini. „Premiile câştigate înseamnă şi ceva bani dar în cultură totdeauna banii sunt foarte puţini. Totul ţine aici de pasiune iar partea financiară parcă nici nu contează prea mult şi te mulţumeşti ca orice naiv că reuşeşti să apari într-o antologie a umorului românesc fie că e vorba de epigramă sau fabulă şi că reuşeşti într-un final să îţi scrii numele pe o carte. Partea financiară e ca în cultură, foarte slabă.”

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite