Un preot misionar caută la Târgu-Jiu liniştea după dezastrul din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Cristian Gheorghiu, care conduce din 2008 parohia din Nagoya-Osaka, a revenit la Târgu-Jiu, împreună cu soţia niponă. Părintele, bucuros să redescopere fumuseţea plaiurilor natale, este însă hotărât să-şi reia misiunea din Asia atunci când pericolul va trece.

Cristian Gheorghiu (42 de ani), originar din Târgu-Jiu, a condus vreme de aproape trei ani Centrul Misionar Român şi parohia din Nagoya-Osaka. După dezastrul provocat de cutremur la centrala nucleară din Fukushima, le-a dat binecuvântarea enoriaşilor săi români să părăsească misiunea din Japonia. Şi-a luat apoi soţia niponă şi cei doi copii, o fetiţă de patru ani şi un băieţel care împlineşte un an în această săptămână, şi a revenit acasă.

image

„Este prima dată când soţia mea ajunge în acest oraş. Până nu se clarifică situaţia, nu putem continua misiunea: e mult prea periculos. M-am gândit la efectele radiaţiilor asupra copiilor şi nu regret că am decis să venim aici. Pentru mine, prima opţiune este viaţa“, a spus Cristian Gheorghiu.

Dor de iarba de acasă

Părintele nu ascunde că intenţionează s-şi reia misiunea din Japonia, atunci când va considera că nu-şi pune familia în pericol. „Parohia Nagoya-Osaka şi-a suspendat temporar activitatea, iar în România sunt într-o perioadă de concediu. Cu binecuvântarea Preafericitului Daniel şi a Sfântului Sinod, ne vom întoarce în Japonia când va trece pericolul“, explică preotul misionar.

Timp de trei ani, acesta a slujit comunităţii creştine ortodoxe din Nagoya-Osaka

image

Între timp, se bucură să-i ştie în siguranţă pe cei doi copii ai săi - Iona şi frăţiorul ei mai mic, Isaia. „Fetiţa are deja prieteni la bibliotecă. Tatăl meu a studiat la Târgu-Jiu, îşi trage rădăcinile de aici, iar ca reşedinţă de vară are o locuinţă la Drăgoieşti. Îmi era dor să văd cât de frumos e aici, câtă linişte, să simt miros de iarbă proaspătă. Credeam că nu mai apuc“, mărturiseşte Cristian Gheorghiu.

Şi-a cunoscut soţia în Irlanda

De profesie sociolog, Cristian Gheorghiu a studiat teologia ortodoxă în Sibiu şi Bucureşti, dar şi în Londra, apoi a urmat cursuri postuniversitare în Dublin. Aici i-a fost colegă cea care, în 2007, avea să-i devină soţie. Un an mai târziu, preotul gorjean a fost trimis de Patriarhia Română în Japonia, unde a păstorit Biserica Învierea Domnului din Nagoya-Osaka.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite