Târgu-Jiu: Nicio investiţie în ultimii trei ani la Centrul de Transfuzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu:  Nicio investiţie în ultimii trei ani la Centrul de Transfuzii
Târgu-Jiu: Nicio investiţie în ultimii trei ani la Centrul de Transfuzii

Dacă alte instituţii din Gorj au resimţit criza financiară abia în acest an, Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu se confruntă cu lipsa banilor din anul 2006.  Îngrijorător este că şi numărul donatorilor scade pe zi ce trece. Cei care mai donează sânge în această perioadă sunt aparţinătorii bolnavilor aflaţi în stare gravă pe paturile spitalelor din judeţ.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu a fost construită în urmă cu exact 30 de ani.  De atunci, singurele investiţii au constat în zugrăvirea interioară şi exterioară a Centrului şi în montarea termopanelor, valoarea lucrărilor  efectuate în urmă cu trei ani fiind acoperită din bugetul propriu. Conducerea instituţiei nu a mai avut bani să înlocuiască nici măcar un aparat, cu toate că aparatura existentă are aproape acceaşi vechime ca şi clădirea şi abia mai funcţionează. „Am avea nevoie urgent de un analizor de hematologie, care costă aproximativ 50 de mii de lei, bani de care noi nu dispunem la ora actuală. Bugetul care ne-a fost alocat pentru acest an abia ne ajunge pentru cheltuieli curente şi pentru salarii. Trebuie să zugrăvim şi clădirea, ea nu a mai fost reabilitată de 20 de ani. Numai un sponsor ne-ar putea salva din această situaţie”, a declarat Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu. Unitatea aparţine de Ministerul Sănătăţii. Dacă anul trecut bugetul a avut o valoare de 700 de mii de lei, în acest an Centrul a primit doar 400 de mii de lei, bani din care au fost plătite salariile angajaţilor de 32 de mii de lei lunar la care s-au adăugat  şi cheltuielile curente. Pentru lunile noiembrie şi decembrie, angajaţii aşteaptă o rectificare bugetară întrucât în caz contrar nu-şi vor primi retribuţiile.

Sunt la un pas de criza de sânge

Pe lângă lipsa banilor, Centrul de Transfuzii se confruntă de câteva zile şi cu o criză de donatori. Cei care mai trec pragului instituţiei ca să doneze sânge sunt gorjenii ale căror rude au nevoie de sânge.   „ Supravieţuim cu ajutorul aparţinătorilor. Doar 15, maxim 16 donatori mai vin zilnic să doneze sânge. Deocamdată acoperim solicitările medicilor însă dacă nu vom avea donatori ne vom confrunta cu o criză de sânge”, a adăugat Maria Cazan. Lunile cele mai proaste, la capitolul donatorilor, au fost mai şi august când doar aproximativ trei sute  de oameni au venit să doneze sânge.  De exemplu, Liliana Trincă , o târgujiancă în vârstă de 43 de ani a venit astăzi pentru prima dată să doneze sânge pentru o prietenă implicată într-un grav accident rutier care a avut loc în comuna  Bustuchin. „Simona Groza, directoarea adjunctă a şcolii din localitate are nevoie de grupa de sânge A2  motiv pentru care mi-am  luat inima în dinţi şi am donat sânge”, a spus Liliana Trincă. Persoanele care donează sânge beneficiază de 7 tichete de masă, în valoare totală de 58 de lei, analize medicale gratuite şi o zi liberă de la serviciu.

O singură persoană a refuzat bonurile de masă

Pentru prima data în acest an, unul dintre donatorii de sânge a refuzat bonurile oferite de reprezentanţii Centrului ca recompensă.  Este vorba despre o tânără care a donat sânge pentru bunicul ei. Aceasta a hotărât ca tichetele de masă în valoare de 58 de lei să fie transformate în biscuiţi şi sucuri pentru cei care vin să doneze sânge. Târgujianca a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite