Târgu-Jiu: Taximetrista care a condus 700.000 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Taximetrista care a condus 700.000 de kilometri
Târgu-Jiu: Taximetrista care a condus 700.000 de kilometri

Practică o meserie riscantă, adresată în special bărbaţilor. Stă ore întregi în maşină şi îşi petrece foarte puţin timp în familie. Maria Becheru, gorjeanca în vârstă de 47 de ani se numără printre puţinele femei angajete ca taximetriste.

 

Maria Becheru

 

Data naşterii:  20 septembrie 1962, comuna Bălăneşti

 

Studii:  Liceul „Tudor Arghezi” din Craiova, Şcoala Profesională din Sadu

 

Experienţă: 5 ani de taximetrie

 

Familie:  Căsătorită , cinci copii

 

 

Ce-i place:

„ Viaţa mi-o petrec mai mult în taximetrie. Îmi place ceea ce fac, îmi place să-mi petrec timpul liber  în familie, alături de cei cinci copii. Îmi place să conduc dovadă fiind chiar meseria pe care o practic.

 

Ce nu-i place:

 

Nu-mi place minciuna pentru că am fost minţită toată viaţa. Nu-mi plac  oamenii invidioşi. Cu toate că lucrez printre bărbaţi mă lovesc destul de des de invidia unora care sunt în stare să facă orice ca să obţină un client. Totul porneşte de la bani.

 

 

Întrebări şi răspunsuri:

 

ADS: Ce anume a decis alegerea taximetriei ca şi profesie?

M.B.: Am ales această meserie din ambiţie. După ce mai bine de zece ani m-am ocupat doar de creşterea copiilor, m-am ambiţionat şi am susţinut în anul 2002 examenul pentru obţinerea atestatul necesar pentru transportul rutier în regim de taxi. De atunci am practicat numai această meserie.

 

ADS: Cum privesc colegii taximetrişti prezenţa unei femei printre ei?

M.B.:Unii privesc pozitiv, alţii negativ. Majoritatea se poartă frumos dar mai sunt şi taximetrişti care mă invidiază pentru clienţi. Unii mă respectă dar alţii mă privesc cu alţi ochi pentru că fiind femeie oamenii se îndreaptă adesea către maşina mea. 

 

Încă din tinereţe s-a dedicat familiei şi a avut grijă să le ofere cea mai bună educaţie celor cinci copii care acum îi sunt alături şi o sprijină de câte ori este nevoie. Pasiunea pentru taximetrie a descoperit-o în anul 2002 când a hotărât că este momentul să aibă propriul salariu. În 2009 a obţinut certificatul profesional pentru conducătorii auto care efectuează transport rutier în regim de taxi, fapt care a încurajat-o să practice în continuare această meserie chiar dacă criza economică şi-a pus amprenta şi asupra acestui segment de activitate iar clienţii pot fi număraţi pe degete. „La început a fost foarte bine. De când cu criza a început bătaia pentru bani. Sunt zile în care vreau să renunţ pentru că mi se pare că toate aceste invidii mă depăşesc dar apoi o iau de la capăt pentru că îmi dau seama că nu am unde să merg în altă parte”, susţine Maria. În fiecare zi se trezeşte de dimineaţă şi uneori lucrează şi noaptea. Norocul ei cel mai mare este că soţul practică aceeaşi meserie şi nu trebuie să stea cu teama că o aşteaptă acasă un bărbat gelos. Sunt un cuplu acasă dar la serviciu sunt rivali şi asta pentru că lucrează la firme diferite.  Maria şi-a dorit să urmeze în viaţă şi altceva decât taximetria. S-a visat de multe ori practicând meserii mai feminine cum ar fi cea de coafeză sau chiar să-şi înfiinţeze propriul salon de coafură. „Mi-am dorit să fac şi altceva. Spre exemplu, un salon de cosmetică. Atunci nu aveam însă  bani suficienţi ca să pun o afacere pe picioare. Vreau să-i fac fetei un salon, are 20 de ani şi nu aş accepta sub nicio formă să mă urmeze”, spune taximetrista din Băleşti.

 

A parcurs peste 700 de mii de kilometri în cinci ani

 

Maria Becheru ştie cel mai bine că munca de taximetrist nu e deloc uşoară mai ales când se loveşte de clienţi care obişnuiesc să călătorească fără să plătească. „Mi s-a întâmplat de două ori cu două femei. Au urcat în maşină iar eu le-am dus la destinaţie. Acolo, una dintre ele mi-a spus să o duc oriunde consider eu că aş putea primi plata pentru călătorie. Am preferat să mă lipsesc de bani, fiindu-mi învăţare de minte”. Cât despre clienţii care cheamă taxi-ul după ce au consumat câteva pahare de alcool, taximetrista spune că nu aceştia reprezintă o problemă pentru ea. „ M-am descurcat foarte bine şi cu cei băuţi. Dacă nu eşti violent, nici el nu e violent. Nu îmi e teamă. Dacă cineva m-a jignit am mers mai departe şi am schimbat subiectul”, spune Maria. Aceasta s-a ambiţionat chiar să schimbe imaginea taximetriştilor din Târgu-Jiu. „Unii dintre colegii mei fac imagine rea acestei meserii, eu am fost cât se poate de corectă astfel încât atunci când clientul să fie mulţumit”, a încheiat taximetrista din Băleşti.  Cea mai mare satisfacţiei a Mariei râmâne aceea că în cei cinci ani a reuşit să cunoască sute de oameni, călătorind în întreaga ţară. Aceasta a reuşit să parcurgă peste 700 de mii de kilometri în ultimii cinci  ani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite