Târgujienii au ratat eclipsa din cauza cerului înnorat: „Pe vremuri puneam o găleată cu apă afară şi vedeam eclipsa în ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei pasionaţi de astronomie au putut observa acest fenomen doar pe internet. Eclipsa parţială de Soare a început la Târgu-Jiu la ora 9.05 şi s-a încheiat la 12.15, iar astronomii gorjeni au parcurs zeci de kilometri să caute o zonă cu cer senin şi să înregistreze fenomenul.

Cerul înnorat şi fulgii de zăpadă le-au stricat planurile astronomilor gorjeni, care stabiliseră să vină astăzi în Piaţa Prefecturii cu telescoape şi ochelari speciali pentru a urmări eclipsa parţială de Soare. „Pentru că vremea nu a permis acest lucru la Târgu-Jiu, ne-am urcat în maşină şi ne-am oprit la graniţa cu Hunedoara, unde cerul a fost senin. La 10.36 s-a văzut foarte bine prin cele două telescoape aduse din Taiwan, cu oglinzi de 25 de centimetri. Ne pare rău că nu am putut să le aratăm şi târgujienilor acest fenomen“, a declarat Marcel Jinca, cel care coordonează Astroclubul „Societatea Astronomică Română de Meteori“ (SARM) Gorj.

Unii s-au temut să privească soarele


Cei pasionaţi de astronomie au găsit imediat o soluţie şi au privit evoluţia acestei eclipse pe internet. „Mă bucur că am avut ocazia să văd eclipsa parţială de Soare pe calculator, mai ales că nu mi-am afectat nici ochii. S-a văzut foarte bine pe internet“, a spus Liliana Buric, o târgujiancă de 42 de ani.

Un observator astronomic din Israel a transmis live eclipsa parţială de Soare, însă site-ul a fost foarte solicitat în această dimineaţă şi foarte greu a mai putut fi accesat“, a mai spus coordonatorul SARM Gorj. Au existat însă şi târgujieni care au sperat până în ultima clipă că pot observa cu ochiul liber acest fenomen, însă vremea le-a dat mari bătăi de cap.

image

Acasă mă uitai cu o mască de sudură, dar fu prea înnorat cerul. Nici cu ochiul liber nu se vede“, a spus Dumitru Negomireanu, un pensionar din Târgu-Jiu.

image

Am mers pe stradă privind în jos, pentru că medicii au spus la televizor să nu ne uităm cu ochiul liber. Pe vremuri puneam o găleată plină cu apă afară şi vedeam eclipsa în ea, fără să mai facă rău la ochi. O altă  metodă era să te uiţi prin geam afumat cu chibritul, dar azi vremea nu ne-a lăsat“, a spus Mina Geică, o pensionară din Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite