Târgu-jiu: Şomerii gorjeni, primiţi la adunat de căpşune doar dacă vorbesc engleza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii caută în librării dicţionare şi ghiduri de conversaţie pentru a putea trece interviul de angajare
Unii caută în librării dicţionare şi ghiduri de conversaţie pentru a putea trece interviul de angajare

Cei care vor să le adune căpşunile străinilor trebuie să cunoască foarte bine limba engleză. În timp ce unii şi-au cumpărat dicţionare şi au început meditaţiile pentru a se conforma acestei cerinţe, alţii au renunţat la joburile din Danemarca.

Nici nu a fost lansată bine oferta cu locurile de muncă în agricultură, că şomerii gorjeni au şi luat cu asalt sediul  Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, pentru a afla care sunt condiţiile impuse de angajatorii străini. Entuziasmul le-a pierit însă imediat după ce au aflat că pentru a le culege ceapa, căpşunele sau dovlecii danezilor este „imperios necesar“ să cunoşti limba engleză la un nivel mediu. Aşa că mulţi dintre ei s-au supărat foc şi pară pe patronii din Danemarca şi au dat cu piciorul la salarii de peste 1.000 de euro.

Şomerii vor face meditaţii

Eu sunt şomer, am doi copii şi singurul venit este indemnizaţia de maternitate a soţiei. Am auzit că în străinătate sunt vacante sute de joburi în agricultură, dar nu mă aşteptam să ceară limba engleză. La ce oare îmi trebuie mie engleză, când eu mă pricep foarte bine la muncile câmpului? Să vorbesc cu ceapa? Şi dacă mă apuc de învăţat, cine îmi spune mie cum se pronunţă cuvintele? Mai bine plec în Spania, că o mai dreg eu cu limba lor“, declară Daniel Nanu, un şomer în vârstă de 30 de ani, din Băleşti.

Dumitru Fâciu, un alt bărbat care se numără printre cei 17.000 de şomeri din Gorj, spune că nu mai are timp să se plângă de condiţiile impuse de danezi, motiv pentru care şi-a cumpărat deja o carte de engleză pentru începători. „Am ajuns acum să fac ce nu am făcut în 50 de ani de viaţă. Mi-am cumpărat un dicţionar de engleză şi am început să învăţ cuvintele mai importante, dar este foarte greu cu pronunţia. Am început cu denumirile pentru legume, dar la căpşune mi se pare tare complicat de pronunţat. Eu vreau să mă angajez ca şofer. Cred că o să apelez şi la meditaţii, dacă este nevoie“, declară Dumitru Fâciu, un gorjean în vârstă de 50 de ani.

14 euro pe oră pentru căpşunari

 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a anunţat că persoanele care doresc să se înscrie pentru cele două sute de locuri de muncă în agricultură din Danemarca trebuie să-şi trimită CV-ul pe adresa www.seasonalwork. dk. „Unele dintre condiţiile pentru angajare sunt vârsta minimă de 18 ani, cunoştinţe  de limba engleză la nivel mediu şi experienţă în munca manuală“, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. Data limită până la care se pot depune CV-uri este 1 martie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite