Ciocolată belgiană, făcută în satul fraților Buzești din comuna Crasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie (în dreapta) i-a făcut pe cei trei frați Buzești sub forma unor iepurași din ciocolată
Marie (în dreapta) i-a făcut pe cei trei frați Buzești sub forma unor iepurași din ciocolată

Au lăsat totul în urmă și au început o viață nouă într-un sat din Gorj, unde sunt iubiți de toată lumea. Este vorba de o familie de belgieni, care și-au construit o casă și o fabrică de ciocolată belgiană în satul Buzești, din comuna Crasna, acolo unde s-au născut frații Buzești.

În satul Buzești a fost ieri o mare sărbătoare: s-a inaugurat o fabrică de ciocolată belgiană. Toată suflarea satului a fost prezentă, de la primar și până la polițiști locali sau simpli localnici veniți să guste din ciocolata belgiană. Este prima investiție străină care se deschide în comuna Crasna, o așezare situată la poalele munților Parâng. Investitorii nu sunt oameni bogați sau afaceriști. Sunt oameni simpli, care și-au cheltuit economiile de-o viață pentru un nou început în România. Marie Paule Carels are 54 de ani și a fost profesoară de pian, iar apoi a urmat o școală de ciocolatier și a lucrat într-o fabrică. Soțul ei, Boris Jean Pierre Weyssow, este cercetător și lucrează la Comisia Europeană de acreditare a centralelor nucleare. Acum au devenit oameni de-ai locului și sunt salutați de la bătrânii satului și până la țânci.

Au găsit locul pe Internet

Investiția în fabrica de ciocolată belgiană s-a ridicat la suma de 150.000 de euro și a început în urmă cu aproximativ doi ani. Povestea celor doi belgieni este incredibilă. Au găsit un anunț pe internet de vânzare a unui teren și a două case bătrânești. Au venit să vadă locul și le-a plăcut foarte mult, așa că s-au decis imediat să cumpere proprietatea. Au demolat una dintre casele din lemn. Materialul a fost recondiționat și a fost folosit la construirea unei case, care a fost realizată în stil tradițional românesc, numai din piatră și lemn. Cei doi belgieni au fost adoptați repede de noua comunitate.

Cei doi belgieni s-au îndrăgostit de Crasna Localnicii au fost serviți cu ciocolată belgiană Soții Marie și Boris și-au investit economiile într-o fabrică de ciocolată

Am lucrat ca profesoară de pian, iar apoi am făcut o școală de ciocolatier în Bruxelles, după care am lucrat într-o fabrică de ciocolată cunoscută, unde am învățat toate tehnicile. Din anul 2003 am început să am diferite legături cu România, prin intermediul unui centru cultural în cadrul căruia lucram. Mi-am făcut colegi și prieteni în România, iar țara mi-a plăcut foarte mult. Am hotărât să venim aici. Am căutat un loc ca să ne stabilim, undeva între Craiova și Timișoara, unde avem prieteni. Am găsit acest loc pe internet, unde am văzut un teren de vânzare. L-am cumpărat imediat, nu știu de ce, și așa am ajuns aici în anul 2007. Am construit la început casa din lemn și pietre. Mi-a plăcut foarte mult zona și oamenii. M-am gândit că ar fi bine să avem și o activitate aici și în felul acesta ne-am decis să construim fabrica de ciocolată. Acum, m-am stabilit definitiv în Crasna. Am primit ajutor de la toată lumea: primărie, biserică, muncitori și oameni“, ne povestește Marie.

„Aici am găsit umanitate“

Deocamdată, ea locuiește singură la Crasna, dar soțul ei se va retrage tot aici, după ce se va pensiona. El lucrează acum în Munchen.
Marie ne spune că a fost determinată să-și schimbe viața și să se mute la Crasna de zona foarte frumoasă și de oamenii cu sufletul deschis: „Aici am găsit umanitatea care îmi place foarte mult, oameni cu sufletul deschis, foarte harnici, peisajele sunt deosebite, iar țara nu este aglomerată, așa cum este în Belgia, unde oamenii sunt foarte stresați. Tor restul vieții mi-l voi petrece la Crasna“.

Ciocolată belgiană, „made in“ Crasna

Ciocolata belgiană este făcută după o rețetă proprie. Cinci oameni din satul Buzești lucrează pentru început în fabrică. „Ciocolata din Belgia este făcută 100% cu unt de cacao, fără alte grăsimi. Este de foarte bună calitate. Nu a fost greu să-i învăț pe localnici să facă ciocolată. Sunt talentați și au învățat foarte repede. Am o echipă foarte bună“.
Ion Popescu, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre lucrătorii din fabrica de ciocolată. A avut diferite meserii, de la muncitor și până la sudor, dar cel mai mult îi place să facă ciocolată. „Am lucrat în mai multe locuri și am ajuns la ciocolată. Îmi place foarte mult ciocolata să o mănânc, dar să o și fac, pentru că ceea ce le place oameni lor fac cu drag. Doamna Marie a făcut cursurile cu noi și am învățat“. 
Marie a realizat, cu ocazia inaugurării fabricii, trei iepurași mari din ciocolată, care să-i reprezinte pe Frații Buzești, care s-au născut în acest sat.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite