Doi liceeni din Târgu-Jiu, singurii din România care vor studia în Turkmenistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi elevi nu se tem să plece în Turkmenistan
Cei doi elevi nu se tem să plece în Turkmenistan

Lipsa perspectivelor îi determină pe tinerii români să plece să studieze în țări cât mai îndepărtate. Doi liceeni din județul Gorj au obținut o bursă de studiu tocmai în Turkmenistan, fiind singurii din România care vor studia în această țară din Asia Centrală.

Alexandra Badea și Alexandru Drăgoi, în vârstă de 18 ani, elevi în clasa a XII-a la Liceul de muzică și arte plastice «Constantin Brăiloiu», vor urma facultatea în Turkmenistan. Cei doi au obținut burse de studii de licență complete oferite de Ministerul Educației și Cercetării. „A fost un concurs de dosare și noi am fost singurii care am optat pentru această țară. Am primit recomandări că școala din această țară este la un nivel foarte ridicat. Părinții au fost surprinși, ca să spun așa, dar au încredere în mine și mi-au dat mână liberă. Țara  se află lângă Iran și Afganistan. O să beneficiem gratuit de cazare, mâncare, studii, dar și de un bilet cu avionul dus-întors pe an în România. Ne-am mai interesat pe internet și am aflat că majoritatea locuitorilor sunt musulmani“, ne spune Alexandra Badea, elevă la secția de pian. Aceasta va studia la Conservatorul, iar colegul ei va urma Facultatea de design în capitala țării, Asgabat.

Vor să română în Turkmenistan

Cei doi nu se tem să plece în Turkmenistan, cu toate că nu știu prea multe despre această țară și este ca o aventură în necunoscut. Mai mult decât atât, liceenii se gândesc chiar să lucreze aici, dacă li va oferi această posibilitate: „Nu îmi este teamă. Sunt deschisă la noi oportunități. O să studiez în limba rusă. Nu am învățat această limbă în liceu, dar un an de zile o să urmez acolo un curs intensiv. Mă gândesc că este o fostă țară care a făcut parte din URSS, iar rușii sunt cei mai buni pe plan muzical. Cred că voi avea multe de învățat de la ei. Dacă mi se va oferi un loc de muncă acolo după terminarea studiilor, cred că o să rămân să trăiesc în Turkmenistan. La noi în țară sunt posibilități destul de reduse“. La fel de deschis este și Alexandru. Acesta este din orașul Vulcan, din Valea Jiului, și trăiește la cămin din clasa a VIII-a: „Eu sunt obișnuit să fiu departe de casă, pentru că eu locuiesc în cămin, iar acasă ajung mai rar. Părinții sunt despărțiți, iar mama se află în Italia. Dacă alegeam o facultate din țară, atunci aș fi fost nevoit să mă angajez, având în vedere că familia mea nu are o situație financiară prea bună. Am văzut poze cu capitala țării și mi-a plăcut arhitectura. Îmi inspiră încredere și disciplină. Știu că e semideșert și că trăiesc și cămile“. Alexandru a câștigat locul doi la un concurs de invenții cu un compresor realizat pentru funcționarea aerografului, un instrument cu ajutorul căruia sunt desenate ilustrațiile pe diferite obiecte. Liceanul este pasionat de acest gen al desenului și a realizat diferite picturi pe căștile de motocicliști sau pe autoturisme.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite