Comercianții din Piața Centrală au dat bir cu fugiții din cauza frigului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea comercianților au preferat să rămână acasă din cauza gerului, iar cei câțiva vânzători care s-au încumetat să vină în piață au înghețat lângă marfă.

Aproape toate mesele din Piața Centrală au fost goale, ieri, din cauza frigului pătrunzător. Temperatura indicată de termometre ieri dimineață a fost de -19 grade Celsius. Administrația Pieței Centrale le-a oferit ceai celor câțiva comercianți că să reziste temperaturilor scăzute. Ion Năsărâmbă, șeful sectorului Piața Centrală, a precizat că în jur de 90 % din mese nu sunt ocupate: „Sunt 192 de mese, dintre care numai 80-90% au fost ocupate în această perioadă. Când sunt temperaturi așa de mici, nici măcar nu le-am mai perceput chirie producătorilor care au venit în piață cu marfă. Mergem cu termosul pe la mese și îi servim cu ceai“.
Și tariful pe care trebuie să-l plătească producătorii și comercianții care vând în piață pentru masa pe care o ocupă a scăzut pe perioada lunilor de iarnă: decembrie, ianuarie și februarie. Dacă un producător agricol plătea înainte 11,2 lei pe zi, acum achită doar nouă lei. La societățile comerciale, tariful s-a redus de la 14, lei la 11,4 lei.

Comercianții stau câteva ore și pleacă

Valeria Buliga, din comuna Bălești, comercializează morcovi, ceapă și usturoi în Piața Centrală din Târgu-Jiu. Este unul dintre puținii comercianți care mai vin în piață. Femeia ne spune că nu poate să stea mai mult de două ore pentru că îngheață: „Stăm o oră – două și pe urmă plecăm. Venim în piață pentru că activitatea asta reprezintă singura sursă de venit a familiei. Mulți au renunțat că mai au acasă câte un venit, dar noi din asta trăim. Am avut pierderi, că multe produse au înghețat și a trebuit să le aruncăm. Venim mai târziu în piață, dar și așa este foarte frig. În zilele astea vindem de 20-25 de lei pe zi. Nu sunt clienți, pentru că e foarte frig și nu vin în piață“.
„Sunt îmbrăcată de mă dor umerii. Ca ursul sunt îmbrăcată, dar tot îmi este frig. Am ciorapi de lână în picioare, însă tot îngheț dacă nu mă mișc. Nu am vândut niciun borcan de miere. Oamenii nu mai au banii, iar pe vremea asta nici nu mai ies din casă. Am venit pe la 9, dar mâine cred că o să vin pe la 12. “, Domnica Cîrceanu, 65 de ani, din comuna Stănești. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite