Țăranii trebuie să-și controleze ouăle ca să le poată vinde în piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii care vin în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu să comercializete ouă sunt obligaţi să treacă mai întâi pe la medicul veterinar.

Ca să demonstreze că nu vând la piaţă ouă de la găini stresate, oamenii care le aduc din gospodăria proprie trec în fiecare dimineaţă pe la Circumscripţia Sanitar-Veterinară pentru Controlul Produselor de Origine Animală, aflată în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. După verificarea atentă făcută de veterinari, fiecare produs este ştampilat cu data la care a fost efectuat controlul, iar micii producători au la dispoziţie cinci zile să le vândă. În caz contror, trebuie să fie retrase imediat de pe tarabe.  „Venim în fiecare dimineaţă ca să fie lumea în siguranţă. Nu avem găini stresate, pentru că le preparăm hrana cu apă caldă şi le lăsăm libere ptin curte, nu au niciun motiv să fie stresate. Aici, domnul doctor vede cât de proaspete sunt ouăle. Eu vin cu 20-30, dar sunt de la ţară. Sunt mai ecologice", a declarat Monica Sichitiu, unul dintre sătenii care vin cu produse de la ţară. În doar câteva secunde, veterinarul dă verdictul. „În primul rând trebuie să fie camera de aer, să fie cât un bănuţ, cât de mic. Ouăle de primă prospeţime sunt de una la cinci zile. După aceea sunt ceva mai vechi, dacă se măreşte camera de aer", a precizat Vasile Mihu, asistent veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare pentru Controlul Produselor de Origine Animală, din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu.

Ștampila îi derutează pe clienți

Există posibiltatea de a executa la circumscripţiile de la pieţe acest examen care ne dă date despre starea de prospeţime a ouălelor, Nu se acceptă cele care sunt murdare sau au o stare de prospeţime care lasă de dorit", a avertizat Mircea Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei sanitar-Veterinare Gorj. Sătenii spun că ştampila de pe ouă le aduce ghinion, întrucât clienţii sunt derutaţi şi consideră că sunt cumpărate din magazin.
În Gorj există o singură fermă de găini autorizată, care livrează ouă în întreaga ţară.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite