Gheorghe Gorun, profesorul care încearcă să readucă modelele în conștiința elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Gorun, profesor de istorie și director al Colegiului Național «Spiru Haret» din Târgu-Jiu s-a clasat pe locul cinci în campania «Profesorii cu care Târgu-Jiul se mândrește».

A format generații peste generații de elevi, iar mulți dintre ei au ajuns să-i devină colegi. Gheorghe Gorun este pentru mulți elevi un model, deși este cunoscut ca un profesor exigent. O notă bună dată de acesta, înseamnă o satisfacție mare pentru orice elev.

S-a născut într-o familie de oameni simpli, dar cu principii sănătoase despre viaţă. Tatăl era muncitor, iar mama se ocupa mai mult de treburile din gospodărie. Părinţii s-au sacrificat pentru a-l ajuta să ajungă un «om cu carte». Gheorghe Gorun a făcut liceul din oraşul Rovinari, iar cel care l-a determinat să iubească istoria a fost profesorul său, Ion Manolescu. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie Babes Bolyai din Cluj Napoca. „«Dacă ar fi să mănânc şi pământ, tu trebuie să înveţi carte», aşa spunea mama mea şi dorinţa aceasta m-a urmărit mereu şi m-a încurajat în momentele mai grele“, ne spune Gheorghe Gorun. A început activitatea de dascăl într-un sat uitat de lume din judeţul Gorj, unde nu era nici măcar energie electrică. Gheorghe Gorun a trăit în satul Brădeţ, din comuna Mătăsari, timp de opt ani. „Nu exista nici şosea, şi nici energie electrică. Am citit la lampă zeci de mii de pagini. Îmi ţineam cu mâinile cizmele din cauciuc ca să nu mi le scoată noroiul din picioare. În anul 1978 am participat la un concurs şi m-am titularizat la Liceul de Chimie din Târgu-Jiu“. Dar cea mai mare dorinţă era să fie profesor la cea mai veche şi una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Târgu-Jiu, Şcoala Normală, în prezent Colegiul Naţional «Spiru Haret». În anul 1990 a reuşit să vină aici, în urma susţinerii unui concurs. De peste 11 ani este directorul acestei unităţi de învăţământ, iar în urmă cu câţiva ani a obţinut titlul de doctor în istorie.

A fost şi deputat

O altă etapă importantă din viaţa lui Gheorghe Gorun a fost între anii 1992-1996, când a activat ca deputat în Parlamentul României. „A fost cea mai bogată experienţă civică şi politică în primul rând pentru că l-a cunoscu şi pot s spun că m-am numărat printre prietenii carturarului Nicolae Manolescu. În al doilea rând pentru că am urcat la tribuna Parlamentului de peste 70 de ori. Dintre toate intervenţiile mele reţin amendamentul la legea învăţământului cu privire la numărul elevilor din clase, care este în vigoare şi acum, şi legea cu privire la refacerea terenurilor distruse de expoatările miniere“, ne povesteşte Gheorghe Gorun.

Preşedintele unei mici Românii


Conduce o şcoală cu peste 1300 de elevi şi 90 de profesori şi învăţători. Este prezent la şcoală chiar şi în zile libere. „Şcoala este ca o Românie mai mică, cu oameni excepţionali, cu farsori , lichele, oameni de bună credinţă şi canalii. În jur de zece ore pe zi sunt aici, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale, pentru că vreau să ştiu ce se întâmplă în fiecare moment. Ce am reuşit să fac la «Spiru Haret» o să se vadă peste ani. Eu sunt mulţumit de ce am făcut. Asta nu înseamnă că totul e perfect, dar nu depinde totul de mine. Cea mai mare realizare este că am reuşit să formez câteva sute de personalităţi şi conştiinţe “, spune profesorul de istorie.

Este doctor în istorie, iar în urmă cu aproximativ trei ani a publicat o lucrare de referință despre istoria recentă: „Rezistenţa anticomunistă în judeţul Gorj reflectată în mentalul colectiv (1945-1989)“. Lucrarea este complexă și curpinde mai multe etape în lupta anticomunistă: de la rezistența țăranilor și până la mișcarea minerilor din Motru.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite