Romii din Meteor au impozite neplătite de 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Târgu-Jiu nu pot să recupereze restanţele de 500.000 de lei de la romii înstăriţi din Meteor.

Majoritatea locuitorilor de etnie romă din cartierul Meteor, din municipiul Târgu-Jiu, nu îşi achită impozitele pe locuinţele pe care le deţin cele mai multe dintre ele fiind adevărate palate. Valoarea totală a impozitelor pe care romii din cartierul cu turnuleţe le au de achitat la Direcţia de Venituri Publice din cadrul Primăriei Târgu-Jiu se ridică la 500.000 de lei. Conform reprezentanţiilor Primăriei, datoriile provin chiar şi din urmă cu 10-11 ani , dar până în acest moment nu s-a găsit nicio modalitate de a-i forţa pe romi să le achite. „Am încheiat contracte de achitare în mod eşalonat a datoriilor, dar cei mai mulţi nu le-au respectat. Am apelat şi la măsura sechestrului pe bunuri, dar nua  dat roade. Legea nu ne permite să instituim sechestre pe case, aşa că singurele bunuri de valoare erau maşinile, dar multe nu sunt trecute pe numele lor. Am pus sechestre pe câteva maşini, dar, până când am venit să le ridicăm, autovehicule au fost demontate şi transformate în piese. Datoriile romilor reprezintă problema numărul unu pe care o avem“, a spus Mariana Budulan, director al Direcţiei de Venituri Publice.
Contribuabilii din cartierul Meteor ar fi putut scăpa de datorii datorită unei facilităţi fiscale, prin care, dacă achitau impozitul până la sfârşitul lunii august, erau scutiţi de jumătate din penalităţile de întârziere. „Au fost 36 de cazuri, dintre care numai două au fost din rândul romilor. Mai pot beneficia acum de o scutire de 25% din penalităţile de întârziere, dacă îşi achită impozitul până la sfârşitul lunii iunie“, a precizat Mariana Budulan.

Romii susţin că nu mai bani


Romii se plâng că au fost afectaţi de criza financiară şi că nu mai au bani pentru a-şi achite impozitele. Ion Mihai, unul dintre liderii comunităţii din Meteor, susţine că „palatele“ au fost construite atunci când  afacerile prosperau. Acesta are o casă cu trei etaje şi, la fel ca aproape toţi ceilalţi vecini, figurează cu impozite neplătite. „Toţi suntem şomeri şi nu avem venituri. Casele astea mari au fost construite atunci când ne mergea bine şi aveam depozite de fier vechi. După ce statul a introdus tot felul de reguli pentru funcţionarea acestora, cei mai mulţi au renunţat. 90% dintre romii din Meteor au datorii“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite