Asociaţiile de protecţie a animalelor ameninţă cu plângeri penale în cazul zecilor de câini găsiţi morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii au fost găsiţi luni seara
Câinii au fost găsiţi luni seara

Reprezentanţii mai multor asociaţii de protecţie a animalelor au reacţionat cu privire la găsirea a peste 20 de câini morţi pe malul lacului de acumulare de pe râul Jiu, din cartierul Vădeni, din Târgu-Jiu.

Carmena Şerbănoiu, preşedinta Asociaţiei de Protecţie a Animalelor Pro Animals, spune că acţiunea nu este singurală şi că autorităţile locale vor încerca muşamalizarea acesteia: „Este o acţiune bine gândită şi nu este singulară. Se repetă în mod frecvent. Cred că e o acţiune a Serviciului de ecarisaj, unde lucrează pe schimburi şapte hingheri, mai mulţi decât la Craiova sau în alte oraşe mari. Se ridică mereu câini, dar nu sunt duşi la adăpost. Câinii au fost prinşi şi ţinuţi undeva. Au fost înfometaţi. De fiecare dată când s-au găsit câini decedaţi, s-a muşamalizat problema şi nu s-a găsit autorul. Vom face împreună cu Federaţia de Protecţie a Animalelor plângeri la poliţie şi la parchet ca să se ancheteze acest caz. De fiecaree dată când s-au găsit câini decedaţi, s-a muşamalizat problema şi nu s-a găsit autorul“.
Şi Marius Marinescu, preşedintele de onoare al Federaţiei de Protecţie a Animalelor şi iniţiatorul legii de protecţie a animalelor, a spus că va face plângeri la parchet şi la instanţelele de judecată pentru a se face lumină în acest caz: „Trebuia să se facă expertize la toate cadavrele, şi nu doar la două. Se va încerca din nou muşamalizarea cazului. Vom cere parchetului să efectueze expertize pe toţi câini găsiţi morţi pentru a se stabili cauzele acestor decese. Dacă poliţia va muşamaliza şi de data aceasta, vom depune plângeri penale la parchet şi la instanţelele de judecată. Conform Legii nr. 9/ 2008, asemenea fapte se sancţionează şi prevede o pedeapsă între şase luni trei ani pentru astfel de cazuri. Poliţia judeţeană trebuie să facă o analiză a acestui caz“.

„Nu e prima dată când se întâmplă în Târgu-Jiu“


Alţi nouă câini morţi au fost găsiţi ieri dimineaţă în acelaşi loc de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj. „Nu sunt împuşcaţi. Am luat probe de la doi câini şi examenul este concludent. M-a surprins că, în urma autopsiei, s-a găsit o cantitate foarte mică de conţinuit stomacal, ceea ce denotă că nu au mâncat mai mult timp înainte de a muri. De când am făcut analize nu am găsit niciodată un conţinut aşa de mic de conţinut stomacal. E un semn că nu prea au fost hrăniţi. Câinii nu au fost în saci. Nu este obligatoriu să se facă autopsia pe toţi câinii. Asta ramâne la latitudinea celui care face examinarea. E concludent numărul de doi câini. Sunt mai multe semne de întrebare. De ce s-au adus în aceeaşi zonă, unde pot fi aruncaţi dintr-o maşină. E o bătaie de joc a unor persoane. Un câine care este otrăvit încearcă să se ascundă. Nu avea cum să fie toţi într-un loc. Modul în care i-am găsit, unii peste alţii, e o problemă. Nu avea cum să moară toţi acolo. Nu e prima dată când se întâmplă în Târgu-Jiu. O să facem analize de laborator şi se vor stabili substanţele găsite în stomac“, a spus Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj. Acesta a precizat că există şi varianta ca maidanezii să fie aduşi dintr-o altă localitate: „Poate fi o suspiciune că au fost aduşi din afara oraşului pentru că locul este situate la marginea oraşului şi se poate ajunge uşor cu maşina. Câinii erau împrăştiaţi pe 200-300 de metri“.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite