A obţinut medalia de arginit la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Călugăru vrea să devină medic
Dumitru Călugăru vrea să devină medic

Dumitru Călugăru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» din Târgu-Jiu a obţinut medalia de argint la Olimpiada Intenaţională de Ştiinţe.

Elevul a revenit ieri la şcoală, după o pauză de două săptămâni, cu medalia de argint pe care a obţinut-o la concursul din Africa de Sud, iar colegii şi profesorii l-au îmbrăţişat şi felicitat pentru perfomanţa obţinută. Dumitru Călugăru a câşigat, alături de un alt elev din Constanţa, cel mai valoros premiu din echipa României, care a fost formată din şase elevi cu vârste de până la 16 ani. Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori s-a desfăşurat, în perioada 1-11 decembrie, în oraşul Durban, din Africa de Sud. Ceilalţi patru componenţi ai lotului României s-au întors cu medalii de bronz. Examenele au fost susţinute la trei discipline: fizică, chimie şi biologie. „Au participat 250 de elevi din 40 de ţări. Examenele propriu-zise au constat în trei probe: teoretică, tip grilă, pe care le-am susţinut în mod individual, şi examenul practic, în echipă. Subiectele nu au fost foarte grele. Au fost mai muncitoreşti“, a spus Dumitru Călugăru. El a vizitat multe locuri frumoase din Africa de Sud, de unde s-a întors cu amintiri foarte frumoase: „Africa de Sud este o ţară foarte frumoasă. Am vizitat de la stadioane şi până la o rezervaţia de animale şi un parc acvatic“. Acesta a ajuns în ţară marţi dimineaţa, după o călătorie fooarte obositoare.
Dumitru Călugăru este acum elev la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu», profilul matematică-informatică, dar s-a calificat la Olimpiada Internaţionalăm de Ştiinţe, în vara acestui an, din postura de elev al Şcolii generale «Constantin Săvoiu», din Târgu-Jiu.

Îşi doreşte să devină medic

Elevul a precizat că îşi doreşte să devină medic: „Îmi doresc să urmez Facultatea de medicină, pentru că este o ştiinţă, care însumează toate cele trei discipline“. Dumitru cântă la pian de aproximativ opt ani, dar pentru el, muzica este un hobby. Se pregăteşte săptămânal cu Florin Berculescu, dirijorul Orhestrei de cameră a municipiului Târgu-Jiu: „Pentru mine, muzica este o pasiune, care mă ajută să mă detaşez şi să mă relaxez“, a spus Dumitru Călugăru.

„Nu am întâlnit un elev aşa de inteligent“


Ileana Popescu, director adjunct al Şcolii generale «Constantin Săvoiu» din Târgu-Jiu, este profesorul care l-a pregătit pe Dumitru la fizică şi chimie. Ea a precizat că este cel mai inteligent elev pe care l-a întâlnit în cariera ei de dascăl: „Este un elev deosebit, modest şi foarte bine educat. Rezultatul pe care l-a obţinut este unul de excepţie, cu care noi ne mândrim şi pe care Dumitru îl merită din plin. Nu am mai avut până acum elevii care să ajungă la această perfomanţă“.
Marga Călugăru, mama lui Dumitru, spune că fiul ei este un copil normal: „Nu este un tocilar, cum s-ar crede, care stă doar în casă, doar că reţine foarte repede. Urmează să fie chemat la Bucureşti, pentru a fi medaliat într-un mod oficial“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite