Medicul din munţi care îi tratează pe pacienţii cu boli de plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Olaru, în topul preferinţelor pacienţilor
Marian Olaru, în topul preferinţelor pacienţilor

Medicul Marian Olaru, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu din Dobriţa, se clasează pe locul doi în topul realizat de Adevărul.

În urma votului exprimat de cititorii ediţiei electronice, de juriul de specialitate şi de redacţie, Marian Olaru, medic pneumolog, în vârstă de 59 de ani, ocupă poziţia secundă în topul celor mai buni medici gorjeni. „Sunt bucuros de faptul munca mea este apreciată şi cel mai mult mă bucur că pacienţii sunt mulţumiţi, mai ales că traversăm o perioadă foarte grea în care medicii sunt nevoiţi să trateze pacienţii cum pot, nu aşa cum ştiu“, a spus medicul Olaru. Spitalul în care acesta îşi desfăşoară activitatea se află situat în Munţii Vâlcan, la o altitudine de 800 metri. Astfel, medicul face în fiecare zi naveta către spitalul din munţi. Cel mai greu este iarna, pentru că drumul în pantă se înzăpezeşte de multe ori. În tratarea bolilor de aparatului respirator, tratamentul este de lungă durată, astfel că pacienţii stau internaţi chiar şi mai multe luni, iar, în aceste condiţii se între pacient şi medic se formează o legătură puternică.

„În facultate nu mergea cu mila sau cu pila“

Primul pas către medicină l-a făcut atunci când intrat la Şcoala postliceală, din dorinţa de a scăpa de armată, Mai apoi, Marian Olaru s-a înscris la Facultatea de Medicină din Craiova. „Nu mi-a plăcut matematică. Mi-a plăcut medicina şi să ajut oamenii. Am fost într-o clasă specială de matematică, unde majoritatea colegilor au dat la medicină şi cei mai mulţi au ieşit medici. În facultate nu a fost greu, dacă ştiai carte. Putea să intre oricine la facultate, dacă ştia cartea de liceu, şi copilul de ţăran de la coada vacii, şi copilul de şofer, cum eram eu. În facultate nu mergea cu mila sau cu pila. Acesta era primul curs care ni se preda de profesorul Buciu“.

De la medic la mină la titlul de doctor

După ce a terminat facultatea a făcut trei ani stagiatura la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu. Primul loc de muncă pe care l-a avut a fost la Întreprinderea Minieră Lupoaia. „Erau multe accidente de muncă şi boli profesionale“, ne povesteşte medicul Marian Olaru. S-au scos apoi la concurs posturile deficitare. Şi-a dorit foarte mult să lucreze într-un spital, astfel că a ales unitatea de la Dobriţa, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză. A urcat toate treptele şi a ajuns până la titlul de doctor în ştiinţe medicale. A fost medic specialist, după rezidenţiat, medic primar, şef de secţie, director medical şi general. Marian Olaru a reuşit să obţină şi titlul de doctor în ştiinţe medicale în anul 2000. „După ce mi-am dat doctoratul, întâmplarea a făcut să mi se propună să predau la catedra de ftiziologie normală şi patologică a Facultăţii de Medicină din Craiova“, ne spune medicul Olaru. Acesta este acum conferenţiar universitar la Facultatea de medicină din Oradea. De-a lungul carierei, medicul Olaru a tratat mii de pacienţi, cu unii dintre ei rămânând chiar în relaţii apropiate.

Pictează peisaje

Pictura îi conferă medicului o stare de relaxare şi de linişte. A învăţat să picteze de la un coleg, căruia îi poartă şi acum un mare respect. „Microbul l-am luat de la doctorul Vulpe, un medic pneumolog desăvârşit pe care l-am respectat şi îl respect în continuare. Am avut multe de învăţat de la domnia sa, inclusiv atitudinea faţă de pacienţi şi faţă de ceilalţi colegi. L-am văzut pe dânsul pictând şi am încercat şi eu cu o floare, un copac, un munte. În general, pictez peisaje, pentru că mă liniştesc. Atunci când pictez am o stare de linişte. Nu am expus niciodată“. Medicul mai este pasionat şi de pescuit. Cea mai mare captură a fost un crap de şapte kilograme.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite